Annons:

Peter Högberg skadar förtroendet för politiker

Peter Högberg borde ägna sig mer åt att ta ansvar för alla sina politiska uppdrag än att producera "hyllmeter" med text om andra partiers förslag, verksamhet och politik. I synnerhet när hans texter ofta liknar mer sagor än verklighet.

Annons:

Att sitta i majoritet kräver mer än att uppbära arvode. På KS sammanträde idag lyfte Peter Högberg just frågan om sitt ordförandearvode som han ville få ut så fort som möjligt och ansåg att KS därför skulle utse honom till ordförande så att personalavdelningen snabbt skulle kunna betala ut ordförandearvodet.

Sakfrågan är denna : det årliga ordförandearvodet för Kultur och fritidsnämnden mer än fördubblades vid årsskiftet när S och M tillträdde och är nu 131 760kr/år vilket motsvarar 10 980kr/månad. Lisbet Karlsson som företräder Centerpartiet som gruppledare för oppositionen i nämnden har ett årsarvode som är en tiondel av ordförandes vilket är 1 098kr/ månad.

Hon har varit mycket delaktig och engagerad i sitt uppdrag trots att hon endast har ett års politisk erfarenhet och samtidigt arbetar heltid. Hon har deltagit och deltar som fritidspolitiker på ett mycket bra sätt i nämndens verksamhet och ställer upp för nämnden på alla de sätt som efterfrågas.

Majoriteten har inte koll

Regelverket för tillsättande av nya ordföranden är tydligt och det är kommunens valda valberedning som hanterar valärenden i kommunen och bereder dem för beslut till Kommunfullmäktige som beslutar.

KS har alltså inget med ordförandeval att göra, vilket framfördes lugnt och sansat av en påläst moderat politiker i KS och av undertecknad. Det är inte första gången som S och M inte har koll på regelverket eller har berett ärenden så att de kan beslutas på ett lagligt sätt.

Detta avslöjade dock tillsammans med debattinlägget om Centerpartiet som publicerades mitt under pågående gruppmöte med S och M idag inför KS vad Peter Högberg prioriterar i sitt politiska arbete, nämligen att arvoden ska ticka in på hans bankkonto och att skapa populistiska politiska debattinlägg.

Inte förts någon dialog

Centerpartiet vill inte förhasta några beslut utan resonera och fundera och lägga fram väl förankrade och genomtänkta beslut. Jag upprepar att jag och Centerpartiet efter ett brett resonemang på vårt gruppmöte igår kväll anser att det är olyckligt att lägga ner framgångsrika verksamheter utan att ge personalen en chans att anpassa sin verksamhet. Personalen upplever att det inte förts någon som helst dialog om detta och därför borde fokus för Peter Högberg som nu är ordförande att ta sitt ansvar, lugna och förklara sin politik och dess konsekvenser istället för att fokusera på att kasta skit på andra.

Jag och Centerpartiet tar inte emot Peter Högbergs skit så den stannar därmed hos honom. Jag hoppas att det finns andra socialdemokrater som vill samtala och samverka kring Vimmerbys utveckling. Högberg är uppenbarligen inte intresserad av det.

Meningslöst att debattera med Högberg

Socialdemokraterna på riksnivå satsar på kulturen. Socialdemokraterna i Vimmerby lägger ner kulturen trots att S och M så sent som för bara nio månader sedan kommunicerade att man avsåg att utveckla Kulturskolan i Vimmerby (Högbergs blogg 25/12 2014)

Demokratin och förtroendet för politiker skadas allvarligt av politiker som Peter Högberg. Detta inlägg kommer inte att vara en del av en serie av inlägg då det är meningslöst att debattera med Peter Högberg. Det har många politiker i hans eget parti på riksnivå, många politiker på landstingsnivå och lokala kommunpolitiker erfarit.

Oppositionen har lagt förslag

Att debattera på den nivå som Peter Högberg befinner sig leder inte Vimmerby kommun framåt varken ur demokratisynpunkt eller ur perspektivet "ekonomiskt ansvarstagande", ej heller utvecklar det kommunens verksamheter.

Jag anser att mitt politiska uppdrag innehåller ett stort mått av ansvar och att driva politiska frågor som utvecklar kommunens verksamheter. I mitt politiska uppdrag ingår Inte att debattera med en politiker som inte varken vill eller förmår att föra en saklig debatt utan personangrepp.

Slutligen så har Centerpartiet tillsammans med V , MP och KD lagt sparförslag och effektiviseringsförslag och de är minskade IT-kostnader, minskat antal mellanchefer, samlad skoldag och minskade politikerarvoden. Minskade IT-kostnader och samlad skoldag har M uttryckt sig positiva till.

Ingela Nilsson Nachtweij

Oppositionsråd

Gruppledare för Centerpartiet

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt