Annons:

MP:

Tillsammans med miljöpartisten Jessica Rydell skriver Caroline Axelsson (bilden) om ett avslagsyrkande från SD. Foto: Privat

MP: "Skulle aldrig acceptera parallella regler baserade på bakgrund"

Miljöpartiet vänder sig mot ett avslagsyrkande från SD under gårdagens sammanträde med Landstingsstyrelsen. Varför kan ni läsa här nedan.

Annons:

Claus Zaar från Sverigedemokraterna yrkar avslag på Landstingsmajoritetens förslag att vuxna asylsökande i Hultsfreds kommun ska få möjlighet till tandvård hos en privat tandläkare då Folktandvårdens resurser idag inte räcker till. Man hänvisar till en oro för att de som är asylsökande ska hamna i en ”särställning”. Ordvalet är märkligt. Har alla som nyttjar privata alternativ inom vården eller kanske även skolan en särställning? Ordvalet indikerar att man inte får samma vård som andra. Detta är både olyckligt och missvisande, för att inte säga helt felaktigt. Vuxna asylsökande har rätt till akut tandvård och den kan utföras av både privattandläkare eller folktandvårdens tandläkare. Det regleras av lagstiftning och den gör ingen skillnad på offentlig eller privat tandvård.

Vidare hävdar Claus Zaar att förslaget att vuxna asylsökande ska få möjlighet till tandvård hos en privat tandläkare skulle ”öka på begreppet parallellsamhälle”. Vi hävdar att Claus Zaar i det här fallet säger emot sig själv. Tidigare har SD drivit linjen att de asylsökande inte ska få tandvård hos folktandvården eftersom SD anser att deras rätt till tandvård är mindre värd än övriga kunder hos tandvården och därför inte ska uppta tider hos folktandvården. NU när en privat tandläkare i Hultsfred vill arbeta med de asylsökandes tandvård så att fler tider blir lediga hos folktandvården för deras övriga kunder, då hävdar SD att ett parallellsamhälle byggs. Det är en orimlig ståndpunkt!

Vi vet att dessa grupper har stora behov av tandvård och om vi landstingspolitiker försvåra deras chanser till tandvård finns en stor risk att de inte söker vård trots att behovet finns. Målet måste alltid vara en jämlik vård.

I syfte att undvika det som SD kallar parallellsamhälle så vill man göra just det –  använda parallella, ojämnlika regler, inte samma för alla. Skulle SDs förslag bli verklighet skulle tandvården försämras bara för en mindre grupp i samhället och som så ofta i SDs fall så är det de asylsökande SD riktar in sig på. När förslag som detta dyker upp säger vi inom Miljöpartiet och Landstingsmajoriteten kraftfullt nej, varje gång. Vården ska vara jämlik i Kalmar län.

Caroline Axelsson,

Jessica Rydell,

Miljöpartiet

landstingsstyrelsen Kalmar län

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt