Annons:

Hallengrens replik till Loord:

Lena Hallengren, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, svarar kristdemokraten Jimmy Loord.

Hallengrens replik till Loord: "Behöver ännu mer utbildningsmöjligheter"

"Vad gör Lena Hallengren (S) för Kalmar län egentligen?" Den frågan ställde sig Kristdemokraternas riksdagskandidat Jimmy Loord på Dagens Vimmerbys debattsida häromdagen. Nu har Socialdemokraternas riksdagsledamot svarat.

Annons:

Jimmy Loord (KD) antydde i en insändare häromdagen att jag som utbildningsutskottets ordförande i riksdagen borde sett till att Kalmar län fick fler YH-utbildningar. Jimmy Lord vet förstås att YH-utbildningar inte fördelas av varken ordförande i utbildningsutskottet, av riksdag eller ens regeringen. Men jag tar tillfället i akt och beskriver några av de utbildningssatsningar som görs.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen bedriver en klok politik med stora satsningar på utbildning. Fler platser till universitet och högskolor, folkhögskolor, yrkesvux och yrkeshögskola. Drygt 70 000 platser närmare bestämt. Av dessa har Linnéuniversitetet fått del, liksom länets folkhögskolor och alla kommuner som samverkar om yrkesvux.

När det gäller yrkeshögskoleutbildningar (YH) så har regeringen tillfört 6 000 nya platser bara i år. Fullt utbyggd är det en ökning med nästan 20 procent till 30 000 platser! Viktigt, välbehövligt och resultatet av en politisk prioritering. Hur platserna däremot fördelas över landet och till vilka utbildningar är inte en fråga för varken regering eller riksdag. Det är Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) som är ansvariga för att det sker på ett korrekt sätt.

Nu finns det totalt 933 utbildningsplatser i Kalmar län som avslutas 2017-2023. Vi är trots det lika besvikna över att vi i senaste omgången endast beviljades en (1) ny utbildning. Av den enkla anledningen att vi vill mer och vi behöver mer!

Jag är helt övertygad om att det är genom utbildning vi skapar jobb och tillväxt. Det är med ökade kunskaper vi utvecklar vårt län och vårt samhälle. Därför kommer jag som socialdemokratiskt riksdagsledamot från Kalmar län fortsätta arbeta för ännu fler utbildningsplatser i landet som helhet och i Kalmar län i synnerhet.

Lena Hallengren (S)

Riksdagsledamot och ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Fråga

Håller du med Lena Hallengren (S)?

Ja
Nej
Vet inte
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt