Annons:

Axelsson: Är det så här skolorna och Vimmerbyborna vill ha VOK-skogen?

Det blir inte mycket kvar för skolorna och invånarna i Vimmerby om VOK-skogen bebyggs enligt den skiss som visades upp vid presskonferensen den 7 februari.

Annons:

Mindre än en tredjedel av skogen skulle vara kvar för undervisning i orientering och för motion och rekreation. 

I en artikel i Vimmerby Tidning idag den 2 mars säger kommunalrådet Tomas Peterson att kommunen nu endast avser att bygga en förskola så nära Lundgatan som möjligt. I artikeln framgår att det långsiktigt kommer det att finnas planer för ytterligare bebyggelse och Tomas Peterson säger att man inte kan utesluta någonting i framtiden.

Han säger också att VOK:s intressen visst är viktiga. Men det här handlar inte enbart om VOK:s intressen, det handlar om att skolorna ska kunna ha ett bra område för sin undervisning i orientering. Vimarskolan, AL-skolan och gymnasiet använder området för den undervisning som de enligt läroplanen måste bedriva. Bebyggs skogen enligt skissen så får de 10-15 minuter mer att ta sig till det lilla område som skulle finnas kvar, alltså 20-30 minuter av lektionstid skulle gå åt att ta sig till ”klassrummet” i skogen.

Viktigt är också att Vimmerbyborna har ett tätortsnära område för träning och rekreation. Det har de i VOK-skogen som är ett fantastiskt fint område så nära inpå staden med goda parkeringsmöjligheter både vid VOK-stugan och vid ishallen.

 *

Visst är området viktigt för VOK, för att inte säga livsviktigt. Kolla på kartan och se vad som blir kvar för vår orientering, för våra nybörjar- och fortsättningskurser. Det är inte mycket och det är absolut inte tillräckligt för vår verksamhet. VOK-stugan har funnits vid Hagalidsbacken sedan mitten av 1960-talet och massor av barn och ungdomar har fått lära sig orientering i området

Den andra kartan visar var det är tänkt att barkspåret ska dras, det spår som går från VOK efter Snokebovägen till Lundgatan och vidare norrut efter Bysjövägen tills det ansluter till det befintliga elljusspåret. Det blir enligt skissen ett mycket kortare spår.

Jag uppmanar nu alla som har intresse av att bevara VOK-skogen intakt att skriva insändare och tala om hur mycket området är värt, att påverka politiker så att de inte tar ett förhastat beslut som påverkar skolor, allmänhet och orienteringsklubben drastiskt.

Sen vill jag också kommentera Tomas Petersons uttalande om att det möte jag var kallad till inte var fejkat. Det är så genomskinligt att han i ena stunden säger att jag inte fick se kartorna med planer och i nästa andetag påstår att jag var positiv till att det bebyggs i skogen. Det tycker jag är ett oärligt agerande. 

Jag ser också att man nu ha slutat kalla VOK-skogen och gamla skjutbaneområdet för Skyttehagen. Vimmerbybor med lite historisk kunskap vet att Skyttehagen var ett danspalats som låg i området där ishallen och Vimarskolan ligger idag. Jag har själv varit och dansat där i början av 1960-talet.

Bertil Axelsson

Ordförande i Vimmerby OK

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt