Annons:

DEBATT: Nu lämnas statsrådets hjältar

Hultsfreds kommunalråd Lars Rosander (C) är besviken över Migrationsverkets planer på att stänga kontoret i Högsby. Foto: Hultsfreds kommun

DEBATT: Nu lämnas statsrådets hjältar

Dagen efter att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht besökt Högsby kommun och uttryckt att landsbygden är landets hjältar vad gäller ansvarstagande för integrationen meddelar Migrationsverket förslaget att avveckla sitt kontor i Högsby kommun. Den Parlamentariska landsbygdskommittén talar i sitt slutbetänkande om den statliga närvaron i landsbygderna. Samtidigt lämnar Migrationsverket den del av landet som har högst andel nyanlända. Var finns logiken?

Annons:

Vi anser det logiskt att Migrationsverket är lokaliserat där huvuddelen av deras uppdrag är. I januari 2017 fanns 4 107 personer i Migrationsverkets mottagningssystem i södra länet. I september 2017 beräknas en minskning med 97 procent till 130 personer.

I norra Kalmar län prognostiseras huvuddelen, 2 028 personer finnas i Migrationsverkets mottagningssystem i höst. Det är en minskning med 13 procent mot januari 2017 då 2 320 personer befann sig i norra länet. Att inte välja att lokalisera kontoret där 94 procent av uppdraget finns känns märkligt.

Varför ska 2 028 personer behöva transporteras genom länet vid kontakt med Migrationsverkets kontor?

Motsvarar 440 jobb i Kalmar

40 arbetstillfällen i Högsby kommun motsvarar 15 000 arbetstillfällen i Stockholm och 440 arbetstillfällen i Kalmar. Vilket ansvar tar staten för det?

I rapport efter rapport har Högsby kommun tillsammans med Hultsfreds kommun hamnat i topp i riket när det gäller att ta emot nyanlända. Placeringen av Migrationsverkets kontor har varit funktionell och bra. Från kommunens sida har vi upplevt goda relationer och bra service ifrån det lokala kontoret. Man får inte heller glömma den symboliska betydelsen av att staten finns lokaliserad där mottagningen är som allra störst. Det signalerar ansvarstagande och samverkan.

Känner oss svikna

Vi har alla ett samlat ansvar för en väl fungerande asyl- och etableringsprocess. Vårt fokus kommer naturligtvis även fortsättningsvis att vara riktat mot det. Som helhet är integrationen en möjlighet för oss som landsbygdskommun.

Vi förväntar oss att alla inblandade aktörer arbetar gemensamt utifrån ett helhetsperspektiv där individens resurser tillvaratas och ger en mångfald som bidrar till individens, lokalsamhällets och organisationens utveckling.

När Migrationsverket föreslår avveckling av kontoret i norra länet ser vi oss kanske inte som lämnade hjältar, men vi anser det ologiskt och vi känner oss svikna. Ompröva förslaget och behåll kontoret i Högsby.

Högsby kommun

Stihna Johansson Evertsson (C)

Jonas Erlandsson (S)

Hultsfreds kommun

Lars Rosander (C)

Rosie Folkesson (S)

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt