Annons:

DEBATT: Tråkigt om partipolitik ska blockera enkla lösningar

Här, i skolbyggnaden, vill samhällsföreningen att kommunen öppnar en förskola. Foto: Vimmerby kommun

DEBATT: Tråkigt om partipolitik ska blockera enkla lösningar

Fler platser i förskolan är ett behov som nog alla i vår kommun är överens om. Kommunen har infört inskrivningsstopp, en extrem åtgärd som visar hur akut läget är. I Vimmerby kommun behövs förskoleplatser NU. Just därför är det väldigt tråkigt om partipolitik och gamla låsningar ska blockera för kreativa och enkla lösningar.

Annons:

Självklart behöver man sätta upp paviljonger och bygga ny förskola i Vimmerby. Det är vi nog alla också överens om. Många insatser måste till, både på kort och lång sikt för att hela vår kommun ska må bra. Men att göra om befintliga lokaler är den snabbaste och ofta billigaste lösningen.

Troligen finns det ett antal lokaler runt om i kommunen som med liten anpassning kan göras till förskolor, men vi känner till Djursdala, därför vill vi påtala förhållandena här.

 Byggtid på några veckor

Här finns lokaler som mycket enkelt kan göras om till en ytterligare förskoleavdelning. I källaren (suterrängvåningen) kan en fin och fullt fungerande avdelning byggas genom att slöjdsalen töms på maskiner och två toaletter byggs – en låg kostnad och en byggtid på några veckor.

Att skapa en avdelning till, till denna låga kostnad, frigör förstås resurser för att skapa fler förskoleplatser på andra håll. Detta har vi samtalat med kommunpolitiker om, bland annat vid ett möte med Lis-Astrid Andersson och Helene Nilsson (S) samt C-politiker den 20 februari i år.

Skulle lätt fylla två avdelningar

Eftersom det är svårt att få fram siffror om hur många som egentligen sökt och nekats plats på en viss förskola, har Samhällsföreningen skickat ut en allmän förfrågan till alla familjer vi känner till i området som har barn i förskoleålder. Genom detta har vi fått fram siffran 11 barn som antingen nekats plats i Djursdala och börjat någon annanstans, eller som söker plats under 2017.

Eftersom det är överinskrivningar på förskolan i Djursdala i dag och framöver så skulle barnen tillsammans lätt fylla två avdelningar. De barn som skulle flytta hit avlastar (förstås) andra förskolor.

Visar på behovet

Daniel Nestor (S) säger i sitt debattinlägg att några Djursdalafamiljer aktivt har valt att placera sina barn i Vimmerby. Det är i så fall familjer som vi inte känner till, och då har vi ändå arbetat aktivt med frågan i ett par års tid.

Om Nestor har hittat ytterligare barnfamiljer i Djursdala som ingen av oss lokala känner till så är det bara att glädjande, tycker vi! Och det visar på behovet av en riktig kartläggning av var barn bor och var deras föräldrar helst vill att de ska gå i förskola.

Låt oss lägga gamla konflikter åt sidan och tillsammans försöka hitta lösningar. För hela kommunens skull.

Vänligen,

Styrelsen, Djursdala Samhällsförening

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Vet ej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt