Annons:

Gustafsson (KD): Rena lögner från Högberg

Peter Högberg väljer att fortsätta debatten från måndagens fullmäktigesammanträde om taxor på Ceos i media efter att majoriteten har fått igenom sitt förslag med stöd från samtliga närvarande partier i fullmäktige. Det är dock svårt att se att vare sig kommunen eller föreningslivet tjänar något på att Högberg går ut med rent felaktiga påståenden om kristdemokraternas syn på frågan.

Annons:

Frågan om taxor för Ceos är brådskande. Träningsverksamheten är sedan några veckor i full gång och målsättningen har varit att taxorna ska träda i kraft när läktaren är på plats vid konstgräsplanen.

Kristdemokraterna valde därför att inte begära återremiss eller att rösta för att avslå förslaget. Däremot yrkade vi, med stöd av ytterligare tre partier, på ett tillägg som skulle innebära en omarbetning av taxorna inför 2018 för att ge en större grad av finansiering av kostnaderna samt för att skapa en mer enhetlig taxa för att hyra kommunens omklädningsrum.

 En ren lögn

När Högberg i sitt debattinlägg påstår att Kristdemokraterna kräver att föreningar fullt ut själva ska stå för sina kostnader för sin verksamhet, utan kommunalt stöd, så är det en ren lögn. Likaså är det direkt vilseledande att påskina att de 400 tkr i fördyring som majoritetens förslag innebär skulle vara de enda kostnader kommunen har för anläggningen.

I själva verket innebär redan 2017 års budget för Ceos ett underskott för kommunen på drygt en halv miljon kronor. Det borde Högberg som varit involverad i framtagandet av de taxorna känna till! Att införandet av nya taxor medför såväl högre kostnader som lägre intäkter och därmed en nettokostnadsökning på ytterligare 400 tkr är grunden till kristdemokraternas önskan om ett omtag inför 2018. 

 Ingen förklaring

Majoriteten har inte heller lämnat någon rimlig förklaring till varför en idrottsförening som exempelvis hyr kommunens omklädningsrum i Rumskulla ska betala nästan tre gånger så mycket i hyra som den förening som hyr omklädningsrum på Ceos av kommunen.

Förklaringen att det är olika förvaltningar som ansvarar för lokalerna är inte hållbar vare sig ur föreningarnas perspektiv eller ur den enskilde medborgarens perspektiv. Det är kommunfullmäktige som fastställer kommunens taxor och då ska inte taxornas  storlek avgöras av vem man lånat nyckeln av.

Ola Gustafsson

Gruppledare för Kristdemokraterna

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt