Annons:

Axelsson (MP): Behovet av en lokal naturvårdssatsning är enormt

Vimmerby kan, liksom alla andra svenska kommuner söka statligt bidrag för att ha råd att jobba med natur- och miljöfrämjande projekt. Kravet från Naturvårdsverket är att kommunen betalar lika mycket som de till projektet.

Annons:

 Jag föreslår i en motion till kommunfullmäktige att vi ska söka detta bidrag. Men ansvarig nämnd har avslagit detta förslag och menar att det redan finns personal som gör jobbet. Jag ser inte att den tjänsteman som vi har anställt på halvtid räcker till för att täcka utmaningen som kallas klimathotet.

Västervik har sökt LONA-stöd bl a för att bygga en fågeldamm, även för att restaurera det gamla vattenledningsnätet. Här finns mängder med möjligheter även för vår kommun.

Vi har förutsättningar att nå mycket längre i allt vad hållbarhetsarbete innefattar. Jag är mycket förvånad att min motion fått avslag när vi i Vimmerby står inför samma utmaningar som våra grannar. Vi kan inte blunda för klimatpåverkan längre, Vimmerby är en del av världen som också har ett ansvar för kommande generationer. Framför allt i frågor som rör resursanvändning av t ex vatten.

Vi har många vackra vandringsleder kring staden, rusta upp dem.

Vi har läckor även i vårt vattenledningsnät, laga dem.

Vi har stora naturvärden ute i bygderna – informera om och vid dem.

Vi ska få ett nytt sopsorteringssystem – informera människor om det, generellt om varför vi behöver samla in och återvinna material. Berätta för människor varför detta är så viktigt. Vill man inte skriva de vuxna på näsan kan vi vända oss till unga och barn på ett enkelt sätt – t ex genom sociala medier.

Byt ut plastgolv och plastleksaker på våra förskolor, minska kemikaliepåverkan.

Bygg ett nytt bevattningssystem för VIFs fotbollsplaner så vi inte behöver bevattna och slösa med dricksvatten utan istället tar till vara resursen i den närliggande Stångån.

 Varför är vi sämst i klassen?

Vad är det som håller oss tillbaka? Varför är vi sämst i klassen när det gäller hållbarhetsfrågor jämfört med de andra 11 kommunerna i Kalmar län?

I samtal med andra gröna partivänner men också tjänstemän inom LT och  Regionförbundet får jag skämmas som miljömedveten och Vimmerbybo. Det är tydligt att Vimmerby kommun framstår som fullkomligt handfallen när det gäller klimatfrågor. Vi är en del av ett län som gett sig tusan på att bidra till att nå agenda 2030 och att aktivt arbeta för att nå klimatmålen däri.

Men VI saknar verkstad i de här frågorna, vi har inga rutiner för att minska vår miljöpåverkan. Ta t ex fossilt bränsle som vi köper in i stora mängder TROTS att vi liksom övriga kommuner i Kalmar län lovat att vi ska fasa ut de fossila bränslena till 2020. Det är tre år kvar. Var finns planen för att nå No oil som vi lovat att göra?

Hotar hela mänskligheten

Vem ansvarar för Vimmerbys ladd-infrastruktur som behöver byggas ut rejält? Vem kavlar upp ärmarna och tar tag i vattenfrågan? För visst vill vi alla vara säkra på att det kommer finnas rent vatten i kranen även för våra barn och barnbarn? Det här kan vi inte ta för givet längre, inte med klimatförändringar som hotar hela mänskligheten INKLUSIVE Vimmerby kommun.

Var finns vår del, vårt ansvar för att vi inte förstör vår miljö och gör den till en varmare, artfattigare och trasigare plats att växa upp på än när vi kom hit? Kan vi verkligen säga att vi har klimatanpassning och ett ansvar för att vi får till en ansvarsfull användning av naturresurser på agendan?

Tror inte det räcker

I måndags avslogs min motion med motiveringen att det jag föreslår att LONA-bidraget kan användas till är nämndens jobb och hänvisar till en tjänsteman som jobbar halvtid, vår hållbarhets-strateg som även ansvarar för hållbarhetsarbetet i Hultsfred.

Nämnden menar således att en tjänsteman på en halvtidstjänst räcker för att se och fånga upp hela utmaningen som klimatanpassning innebär i vår kommun?

Jag tror inte det.

Man hade med lätthet kunnat bifalla och ta den utsträckta handen som LONA-bidraget är.

Min farhåga är att vi backar in i framtiden, särskilt när jag jämför med Västerviks- och Hultsfreds kommuner som ser framtidens utmaningar an med ett flertal planer OCH verkstad för ett ekologiskt hållbart samhälle.

Tack för ordet.

Caroline Axelsson

Gruppledare för Miljöpartiet de gröna

Vimmerby kommun

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt