Annons:

Kristdemokraternas förslag hotar inte föreningarna

Det är en glädjande nyhet att socialdemokraterna nu vill skapa transparens och tydlighet när det gäller överenskommelser mellan kommunen och föreningar inom fritidssektorn.

Annons:

Det är dock märkligt att socialdemokraternas ledande företrädare i kultur- och fritidsfrågor går ut så hårt och fördömer hur kommunen har agerat tidigare. Detta är särskilt besynnerligt, med tanke på att han själv var vice ordförande under ett par mandatperioder, vid sidan om två olika moderata ordförande, det vill säga samma två partier som nu utgör majoritet.

Varför har inte Socialdemokraterna tidigare drivit frågan, om det har varit så illa skött? Att vederbörande nu skruvar upp tonläget mot Kristdemokraterna har förmodligen att göra med att vi med vårt tilläggsyrkande trampat på en öm tå, genom att poängtera behovet av rättvisa och jämlika regler och taxor mellan olika föreningar och orter.

 På bekostnad av ytterområdena

Det är onekligen förvånande när den lila majoriteten avslår vårt förslag om att skapa enhetliga taxor för uthyrning som gäller oavsett om omklädningsrummen hyrs ut i Vimmerby, Rumskulla eller Gullringen. Det var en av de saker som Kristdemokraterna ville uppmärksamma med tilläggsyrkandet i samband med fullmäktiges beslut om taxorna.

När Socialdemokraterna sa nej till förslaget var det en signal om att de även 2018 vill ha taxor vars storlek avgörs av var föreningarna hyr istället för vad man hyr. Viljan till transparens och tydlighet avslöjar alltså att det S-märkta partiet vill gynna fritidsutövarna i staden på bekostnad av ytterområdena, där man får betala högre avgifter.

 Var ska ni spara?

I underlaget till beslutet om taxor finns en skuggbudget framtagen som presenterar att det nu antagna beslutet försämrar kommunens ekonomi med 400 tkr gentemot den antagna budgeten för 2017. Det man har förlorat på gungorna kommer kommunen att behöva ta igen på karusellerna. Jag ser därför med stor oro fram mot att få se var inom fritidssektorn majoriteten kommer att sätta in besparingsåtgärder för att täcka det underskottet i år och kommande år.

Vår inriktning som kristdemokrater är att öka jämlikheten mellan kommunens olika föreningar och orter. Kommunen och dess invånare mår bra av ett aktivt föreningsliv. Vi är medvetna om att kommunen även fortsättningsvis kommer att behöva stötta föreningslivet, men det ska göras på ett rättvisare sätt. Det tror vi gynnar alla parter.

Ola Gustafsson

Kristdemokraterna

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt