Annons:

Afghanistan är som inbördeskrigets Rwanda

Jag pratade med en familj från Afghanistan som numera väntar på sitt tredje avslag från Migrationsverket. Familjen består av en pappa, en mamma och en son som är 4 år yngre än mig.

Annons:

Deras berättelse fick mig att börja reflektera över vilka som egentligen är skurkarna gällande situationen i Afghanistan. Pappan sa till mig: "Vi har inte kommit till Sverige och Europa för att leka, eller för semester. Det är ingen slump. Vi riskerade inte allting för att komma hit och bli behandlade som en börda."

En familj som behövde sova under broar, mitt ute i skogen, gå utan mat och vatten i flera dagar, trängas i ett utrymme bakom en lastbil i flera dagar och behöva förklara sig varför de flydde landet. Då kommer den afghanska presidenten Ashraf Ghani och säger åt Sverige att inte ta emot flyktingarna från Afghanistan utan skicka tillbaks de till Afghanistan plus ge dem 800 miljoner kronor per år i form av bistånd.

Resultatet blev mer lidande och död

Presidenten har samtidigt modet att kunna säga i en presskonferens i Tyskland att han inte känner någon form av medlidande till de som flyr från Afghanistan. Det vore bra också om pengarna gick direkt till de som blir utvisade så att de åtminstone kan få någorlunda bra i just de första dagarna. Men nej, de ska gå till afghanska staten, som då menar "Vi ska skapa dem ett bättre liv".

Det var de som tog deras liv ifrån dem men nu ska skapa ett bättre liv för dem? Presidenten i Afghanistan brukar säga "de dödade oss med vapen och vi ska nu segra med pennan och fred".

I 15 år har de försökt med det och vad blev resultatet? Mer lidande, mer folk som dör, högre andel opium som odlas i landet, mer korruption, samarbetet med Gulbuddin som är talibanernas främsta representant.

Vad händer när de blir utvisade?

En president som kallar talibanerna för bröder, men samtidigt säger att han inte känner medlidande för de som flyr Afghanistan har ingen rätt att representera flyktingarnas röst i Europa.

Men vad händer egentligen när de blir utvisade till Afghanistan? Jobben är få, företagande är omöjligt, ingen bostad, ingen säkerhet. Vad är utvägen? Att gå med i afghanska armén för 100 dollar i månaden. Så Europa skänker miljarder till Afghanistan och resultatet blir att unga går med i armén för 100 dollar i månaden.

Vilka har tillåtit det här? Det är EU tillsammans med NATO, genom flera miljarder i bistånd och policyn "fred med talibanerna". Det har bara lett till att fler dör och mindre fred i landet. År 1994 ägde ett inbördeskrig mellan hutuer och tutsier rum i Rwanda. 800 000 människor blev under en kort period offer för kriget. Det kriget skapades indirekt utav de européer som bodde i de områdena.

 Har inte gynnat folket

Likadant i Afghanistan, de olika folkgrupperna som finns i Afghanistan blir allt mer betydande för var dag som går och de sätts emot varandra dag in och dag ut som ett resultat av Natos felaktiga policy i landet. Just nu så sker samma konflikter som då var mellan hutuer och titsuer i Afghanistan. Men inte mellan pashtuner och icke pashtuner.

Utan hutuerna i Afghanistan är regimen, talibanerna, Pakistan och NATO. Med agendan "olika folkgrupper" har de lyckats ställa oss alla emot varandra och skapa det som skedde i Rwanda.

Den nuvarande regimen i Afghanistan som har funnits i cirka 15 år har inte gynnat folket, utan snarare den andra sidan.

Elham Fayaz

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt