Annons:

Nilsson: Är vi verkligen sämst i klassen?

Helen Nilsson delar inte Caroline Axelssons bild av kommunens hållbarhetsarbete. Foto: Simon Henriksson

Nilsson: Är vi verkligen sämst i klassen?

Caroline Axelsson, miljöpartiet, är kritisk mot Vimmerby kommuns miljöarbete. Hon skriver att vi är sämst i klassen. Här reagerar jag och ställer frågan: Är det så?

Annons:

Caroline Axelsson har skrivit en motion angående miljöbidrag, Lona-bidrag, vilket avslogs i kommunfullmäktige. Vad är då ett Lona-bidrag?

Ett Lona-bidrag är ett miljöbidrag som oftast söks av en intresseförening. Bidraget söks med hjälp av kommunen för att få igång olika projekt. Det är inget nytt bidrag, det har funnits ett tag. Vimmerby har tidigare sökt och beviljats Lona-bidrag för tre stycken projekt.

Västervik har haft åtta och Hultsfred två. De projekt vi haft i Vimmerby kommun är Lövparken i Tuna, Vandringsled i Tuna och Vandringsleden på Ivars udde. Anledningen till att vi avslog motionen den här gången var att ett Lona-bidrag inte var aktuellt i nuläget.

128 av 290 kommuner

Axelsson ställer frågan varför Vimmerby kommun är sämst i klassen när det gäller hållbarhetsfrågor. Svaret är att Kalmar län är tredje bästa länet i landet i miljöfrågor och även om Vimmerby kommun ligger långt ner i länet så rankas vi på plats 128 av Sveriges 290 kommuner, en förbättring med 98 placeringar sedan mätningen innan. I mina ögon är det positivt.

Vidare påstår Axelsson att vi fortsätter att köpa fossilt bränsle trots att detta ska fasas ut 2020. Ja, det ska fasas ut och vi är på mycket god väg. Vårt nya kraftvärmeverk Tallholmen servar idag större delen av kommunens energibehov med förnybar energi, väl i fas med planen att fasa ut till 2020. Arbete pågår också med en ny upphandlingspolicy gällande kommunens bilar, detta för att nå färdplan 2020.

Blivit beviljade uppdrag

På frågan om vem som ansvarar för Vimmerbys laddinfrastruktur som behöver byggas ut vill jag lugna Axelsson med att det ansvaret har vi i kommunen och det ansvaret har vi också tagit. Satsningen Klimatklivet är en del av den statsbudget som riksdagen beslutat om för 2017.

Genom den har Vimmerby kommun ansökt och blivit beviljade bidrag för uppsättning av drygt 30 stycken ladduttag vilket är cirka dubbelt upp jämfört med övriga kommuner i Kalmar län.

Axelsson berör också våra vandringsleder i staden och uppmanar oss att rusta upp dem. Jag kan glädja Caroline Axelsson med att berätta att det redan finns en långt gående planering om att besikta alla leder under våren 2017 och därefter kommer förslag på en åtgärdsplan.

Finns ett projekt på gång

Slutligen skriver Caroline Axelsson att vi ska bygga ett nytt bevattningssystem för Ceosvallens fotbollsplaner så vi inte slösar på vårt dricksvatten. Axelsson har helt rätt i att vi inte ska slösa på vårt dricksvatten, det är en fråga som inte bara berör Vimmerby utan hela Kalmar län och även övriga delar av landet.

I den här frågan har vi ett pågående projekt. Det finns en samverkan mellan Vimmerby Energi & Miljö och kommunens gatukontor sedan några månader tillbaka för att komma tillrätta med detta.

Som extra kuriosa har vi under en längre tid arbetat med vår energieffektivisering, vårt bolag Vimarhem jobbar även med solceller på sina fastigheter. Och glöm inte Vimmerby Energi & Miljö:s stora satsning på nya sopkärl som ger våra medborgare möjlighet att sopsortera och återvinna redan i hemmet.

Men jag håller med Caroline Axelsson att det är bra att miljöfrågorna lyfts för vi har all anledning att jobba med förbättringsområden. Däremot tycker jag inte att vi är dåliga utan rätt så bra, dock finns det självklart mycket mer vi kan göra.

Helen Nilsson (S)

Kommunalråd

Vimmerby kommun

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt