Annons:

Debatt om VOK-skogen:

Så här såg kommunens plan ut för VOK-skogen och som presenterades i samband med en pressträff. Foto: Vimmerby kommun

Debatt om VOK-skogen: "Tack för allt stöd – men kampen är nog över"

Vimmerby OK:s ordförande Bertil Axelsson har skrivit ett debattinlägg angående den planerade bebyggelsen av VOK-skogen.

Annons:

Opinionen verkar vara stark för att låta bli att bygga mera i VOK-skogen/gamla skjutbaneområdet. Jag vill tacka alla som har stöttat mig och VOK. Det gäller många Vimmerbybor, lärare, politiker och idrottsledare.

Det känns så sorgligt att många inte inser vilket unikt och fint strövområde staden har så nära bebyggelse.

Jag är väldigt besviken på att ett par ledande politiker i kommunstyrelsen vill svika det löfte som gavs när översiktsplanen togs i maj 2016 och som innebar att VOK-skogen var avsatt för rekreation och idrott.

Lika besviken är jag över att de också vill påverka sina partikamrater i kommunfullmäktige att svika det löftet.

Borde vara förebilder

För mig känns det självklart att ledande politiker borde vara förebilder för oss andra kommuninvånare, förebilder som man kan lita på och som inte sviker sina löften.

Om de sviker vad de lovat så kan de inte heller räkna med att vi som jobbar ideellt i föreningar uppfyller och fullföljer det vi har åtagit oss.

Häromdagen träffade jag kommunalråden Helen Nilsson och Tomas Peterson vid torget i staden och frågade om de har ändrat sig när det gäller plats för en ny förskola. Nej, det finns inget annat ställe vi kan bygga på, blev svaret. Men flera personer har föreslagit andra platser. Det skulle ta alldeles för lång tid fick jag veta då.

Jag sa också att kommunen inte kan spara sig till tillväxt utan måste satsa på att bygga förskolor och bostäder till exempel utefter Vennebjörkevägen. Köp mark av stiftet sa jag.

De svarade att kommunen inte har pengar att köpa för och att den antagligen inte får låna till markköp.

”Skolorna störs inte!”

Som jag har gjort hela tiden sedan det blev känt om planerna i VOK-skogen framhöll jag att det inte bara handlar om VOK:s verksamet när det gäller att bevara området intakt. Det gäller i ännu högre grad för Vimarskolans, AL-skolans och gymnasiets orienteringsutbildning och för allmänhetens rekreation och träning.

Helen Nilsson svarade då att skolorna inte skulle störas av att det skulle komma ytterligare en förskola i området.

OM JAG VORE KOMMUNALRÅD ELLER LEDAMOT I KOMMUNFULLMÄKTIGE SKULLE JAG INTE VILJA BLI IHÅGKOMMEN SOM EN AV DEM SOM FÖRSTÖRDE OCH FÖRDÄRVADE VOK-OMRÅDET FÖR SKOLOR, VIMMERBYBOR OCH FÖRENINGAR.

Jag har hört att det redan finns ritningar över förskolans placering. Kanske är det försent för ledamöterna i kommunfullmäktige att göra sin röst hörd i frågan. Är det så att beslutet redan har tagits i kommunstyrelsen och att frågan inte kommer upp alls i kommunfullmäktige?

Bertil Axelsson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt