Annons:

Så skulle det se ut om Vänsterpartiet bestämde i Vimmerby

Jens Stenman ger Vänsterpartiets vision av Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

Så skulle det se ut om Vänsterpartiet bestämde i Vimmerby

Ja, hur skulle det egentligen se ut om Vänsterpartiet hade fått bestämma i Vimmerby?
En del saker hade varit sig lika. Annat hade varit annorlunda.

Annons:

Arvet efter tidigare konstellationer med först C och sedan M i spetsen hade varit precis detsamma. Samma skuldbörda. Samma fibernät. Samma Krönsmon. Samma investeringsbehov. Det hade såklart begränsat våra möjligheter också.

Hyrorna för våra äldre på Vimar- och Borghaga hade varit lägre. Vi hade haft barnskötare anställda i barnomsorgen på samma villkor som alla andra. Det hade funnits pengar till fler anställda inom barnomsorgen. Det hade funnits pengar till personalsatsningar på andra ställen i kommunen också.

*

Vi skulle pröva sextimmars arbetsdag inom familjeomsorgen. Det som ett sätt att bland annat stärka kommunens konkurrens och attraktionskraft. Det kan till och med bli billigare än det är nu, när vi måste hyra in konsulter för två eller tre gånger timpriset för en ”egen” socialsekreterare.

Vi skulle redan ha barnsomsorg på obekväma arbetstider. Det hade också stärkt kommunens konkurrenskraft för att locka anställda till oss. Även för privata företag. Det behövs ingen nybyggd förskola för det. Redan idag sover våra barn middag på förskolorna runt om i kommunen.

Vi skulle se till att säkra viktiga rekreationsområden. Som VOK-skogen. Ingen ny förskola i den, utan istället där stadens expansionsområden kommer ligga om fem eller tio år. Dessutom skulle skogen aldrig komma att kalavverkas, då hyggesfritt skogsbruk skulle införas på ställen där det är lämpligt på kommunens egna marker.

*

Kvinnojouren skulle få ett större stöd av oss, föreningarnas aktivitetsbidrag skulle vara återställt, det skulle finnas pengar i budget för en landsbygdsatsning.

För de boende i Pelarne skulle det göra stor skillnad. Det skulle finnas pengar i budget för en sådan sak som att byta ut oljepannan. Det skulle dessutom vara miljömässigt riktigt. Och Pelarneborna skulle få sin byggnad!

Så kunde det se ut på fler platser runt om i kommunen där de boende själva drar igång projekt som gynnar hela kommunens utveckling.

*

Däri ligger nyckeln till skolornas framtid också.

Vi vill aldrig medverka till att lägga ner en fungerande skola mot föräldrars, elevers eller personalens vilja. Vi vill arbeta långsiktigt framåt istället. Vi vill gå till bygden och säga ”Hej! Ni förstår likaväl som vi att en skola inte kan bli FÖR liten. Vad gör vi för att få fler elever till er skola? Vilka idéer har ni?” Och så skulle vi arbeta därifrån. Tillsammans med bygdens folk.

Det är så vi skulle vilja arbeta på alla områden. Med medborgarnas egna idéer som grund.

*

Skatten då undrar någon?

Ja, skatten ja. Vi skulle ha höjt den med en krona. För vi föredrar att de MED inkomster OCH rösträtt får betala med en tillfällig höjning än att de UTAN inkomster ELLER rösträtt får göra det med permanenta neddragningar.

Skatten hade för övrigt sänkts i två steg om 25 öre vardera. Helt enligt plan. Så idag hade den varit som den är nu. Pengarna hade vi använt till att sänka skuldbördan ytterligare, men de hade framför allt gett lugn och ro.

Det hade inte behövts några panikneddragningar på Kulturskolan. Eller någon nedläggning av Kultur-och fritidsnämnden för att spara pengar, (som inte sparade några pengar) eller avveckling av Ulveberg mot brukarnas egen vilja och innan nya alternativ till verksamheten ens var klara.

Inga hotade skolor. Ingen folkomröstning …

Med det sagt skulle det inte vara problemfritt i Vimmerby kommun. Det blir det aldrig för någon. Men det skulle se annorlunda ut!

Jens Stenman af Ekenstam

Vänsterpartiet

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt