Annons:

Lärarförbundet: Satsa på ett lokalt lärarlönelyft i Vimmerby!

Lärarförbundet kräver ett lokalt lärarlönelyft i Vimmerby kommun. Foto: Vimmerby kommun

Lärarförbundet: Satsa på ett lokalt lärarlönelyft i Vimmerby!

Att Sveriges och Vimmerbys lärare behöver högre löner råder det ingen tvekan om efter den senaste veckans debatt och besvikelse kring det statliga lärarlönelyftet.

Annons:

Många medlemmar har kontaktat oss för att uttrycka sin besvikelse och det har även debatterats flitigt i media. Det har på många ställen upplevts som att detta bidrar till en splittring av lärarkåren. Vi har också hört våra egna skolledare uttala sig om att de skulle vilja ge lärarlönelyft till fler lärare än vad det finns medel till. En satsning som lyfter några av alla felavlönade lärare – men inte alla – orsakar givetvis stor frustration i kollegiet.

Vi vet att läraren är grunden för kunskap och nya upptäckter. Vi vet också att lärarna är för få – både Sverige och Vimmerby behöver fler lärare. Nya beräkningar från regeringen visar att Sverige kan sakna 60 000 lärare redan om tre år. Bara i Vimmerby kommun går cirka 100 lärare i pension de närmaste tio åren.

För lågt värderat

Och hur tillfredsställande än arbetet som lärare är när vi får dela kämpandet fram till aha-upplevelser med våra barn och elever, betalar det vare sig studielånet eller elräkningen. Läraryrket är för lågt värderat i förhållande till både utbildningens längd och den roll vi spelar för att forma framtidens medborgare. I ett livslöneperspektiv är det mer lönsamt att avstå lärarutbildning helt och istället börja arbeta direkt efter gymnasiet.

Höjda löner är tillsammans med minskad arbetsbelastning och administrativ avlastning nycklar till att få lärare att stanna i yrket och få fler att vilja bli lärare. Syftet med lärarlönelyftet är att staten är med och bidrar för att göra läraryrket mer attraktivt. Men nu finns lärare som funderar på att lämna läraryrket, på grund av hur det blivit. Tvärtemot syftet och grundtanken med reformen.

 Viktigt att signalera

Vimmerby har inte råd att förlora en enda lärare och skolledare. Nu är det viktigt att signalera: Utbildning är viktigt i vår kommun och vi vill vara en attraktiv arbetsgivare. Inspireras av Botkyrka och Nybro och satsa på ett lokalt lärarlönelyft! Låt det lyftet omfatta alla lärare, från förskolan upp till vuxenutbildningen. Ingen lärare ska behöva känna sig bortprioriterad!

Vill ni på allvar bidra till en samling för läraryrkets attraktivitet, mota lärarbristen och vara attraktiva lärararbetsgivare måste ni betala höga och rättvisa löner till era lärare. 

Styrelsen för Lärarförbundet i Vimmerby

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt