Annons:

Vänsterpartiet: Vi kan inte flytta på VOK-skogen

Så här vill majoriteten och Centerpartiet att VOK-skogen ska se ut. Vänsterpartiet är kritiskt. Karta: Vimmerby kommun

Vänsterpartiet: Vi kan inte flytta på VOK-skogen

Tänk om …
Placeringen och byggandet av en förskola skulle fungera precis lika bra på platsen VOK föreslagit?

Annons:

Låt oss börja med ett artikelcitat från DV av den 4:e maj där svar ges på VOK:s förslag om placering av förskolan - ”Som jag ser det inskränker inte en förskola så mycket på deras verksamhet just nu.”

Man kan alltid söka argumentera med att det bara är EN …

Men det stämmer inte. Det är inte bara en. Hur många förskolor tål egentligen VOK-skogen?

Först var det EN förskola. Sen blev det två. Nu ska det bli tre. Till det kommer en ny gata tvärs genom skogen. Och planer redan nu för ytterligare framtida bebyggelse. Hur många droppar för att urholka stenen? Hur många strån innan ryggen knäcks? Hur mycket vatten innan bägaren rinner över?

Ingen har visat vilka de är

Vi fortsätter med ännu ett citat från samma artikel - ”Det är ganska vattensjukt område.”

Om anledningen till att man inte kan bygga en förskola där VOK föreslår är för att det är vattensjukt. Hur kommer det sig att man kan bygga en ny förskola på – vattensjuk – mark i VOK-skogen?

Majoriteten S+M med C vill också peka på samordningsvinster. Och visst kan det finnas sådana, även om ingen offentligt och konkret visat vilka de är och hur de uppstår. Varför lägger inte andra kommuner alla sina förskolor i samma område om det är så bra?

Tvärtom kommer riskerna för barnen att öka. Med mer trafik vid lämning och hämtning vet vi att faran för olyckor ökar. Ju tätare trafiken är desto mer ökar riskerna. Exponentiellt. Ur den synvinkeln är det betydligt bättre att sprida ut förskolorna för att minska på trafiken runt om dem.

Vi måste se framåt. Vi får inte vara låsta vid det gamla. Vi måste se till vad modern forskning visar.

Bygg där kommunen växer

Den viktigaste faktorn människor tittar på dit de tänker flytta är inte var förskolorna ligger. Det räcker med att de finns på nära håll. Den viktigaste faktorn är – kanske överraskande – möjligheterna till fritidsmöjligheter, rekreation och nära till naturen.

En förskola kan vi placera där vi vill. Till exempel på det av VOK föreslagna området. Alla kan själva gå ut och jämföra de båda områdena för att se vilket som är mest vattensjukt.

Ett annat alternativ är att vända blicken framåt, mot framtiden och det område åt vilket Vimmerby kommer växa och bygga förskolan där. Till exempel i Nossenområdet, som inom kort kommer öppnas för bebyggelse.

Kan inte flytta på VOK-skogen

VOK-skogen ligger där den ligger. Den kan vi inte flytta på. Men vi kan lyfta fram den som ett rekreationsområde, vi kan se till att den fylls med aktiviteter, vi kan göra den lätt tillgänglig och vi kan bevara den för framtiden genom att införa hyggesfritt skogsbruk på hela området.

Vi kan ha både och. En levande – nära –  skog och en säker förskola för våra barn. Men vi kan inte steg för steg för steg bygga bort VOK-skogen. Även om det bara är ETT steg varje gång. Då har vi den inte kvar!

Våga tänka om!

Vänsterpartiet - Vimmerby

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt