Annons:

Åkesson (C): Får S mer resurser till infrastrukturen?

Efter Regionförbundsstyrelsens sammanträde på Ekerum på Öland under torsdagen hänger frågetecknen om finansieringen av planerade infrastrukturinvesteringar fortfarande kvar i luften. Trots löften från styrelsens ordförande är vi inte lugnade.

Annons:

Ambitionerna för Regionförbundets arbete med infrastrukturfrågorna är höga, och det är bra. Däremot finns det vissa frågetecken kring den strategi som ordförande Ulf Nilsson (S) har för att få Trafikverkets ledning och regeringen att ta in Kalmar läns behov i sin kommande infrastrukturplan.

Ulf Nilsson hävdade dock, under mötet, att de kontakter som tagits med Trafikverket har varit konstruktiva och att ”bollen är i rullning”. Vi hoppas att Nilsson lyckas styra den bollen i mål och att socialdemokraternas löfte om att Kalmar län kommer att finnas med i infrastrukturplanen verkligen går att lita på.

 Handlar om att samla länet

Men för säkerhets skull lämnade vi ett förslag om att regionförbundets arbetsutskott nu ska ta fram strategisk plan för hur påverkansarbetet ska se ut fram till regeringen fattar sitt beslut om infrastrukturplanen nästa vår. Det blev hela Alliansens förslag samt en enig regionförbundsstyrelses godkände förslaget. Det tycker vi blev bra.

Det handlar verkligen om om att samla hela länet i dessa frågor, bygga kunskap om länet på det nationella planet, opinionsbilda och aktiv påverkaregeringen. En ide är att tillsätta en person med ingångar i regeringen som jobbar dagligen med detta fram till beslut fattats i april 2018.

Det är så här vi ser till att Kalmar län får sin rättmätiga del av de infrastrukturpengar som ska fördelas över landet. Som det är nu finns inte ett enda av alla de möjliga projekten i Kalmar län med i Trafikverkets planering för den nationella planen.

Lär behöva mobilisera

Vi kommer att medverka och dra vårt strå till stacken, men vi hoppas också att Socialdemokraterna i Regionen inte bara lutar sig tillbaka och hoppas på att bollen ska rulla på av sig själv. Det lär inte räcka för att påverka Trafikverket i det här sena skedet, de kontakter som måste öppnas, odlas och fulländas är de i Näringsdepartementet och regeringen.

Länets socialdemokrater lär nog behöva mobilisera alla tänkbara kontakter. Det är ett styvt arbete som ska göras.

Efter sommaren går Trafikverkets nationella plan ut på remiss. Då vet vi om bollen har rullat åt rätt håll och om socialdemokraterna kommer att leverera!

Roland Åkesson 

Centerpartiet

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt