Annons:

Brunegård (KD): Ojämlik vård i livets slutskede består med landstingets S-styre

När livet närmar sig sitt slut är det särskilt viktigt hur vården är. Personal som är lyhörd för både patientens och de anhörigas behov – fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt. Och inte bara lyhördhet, utan också tid och möjlighet att kunna möta patient och anhöriga där de är i den svåra processen och den vård och omsorg de behöver.

Annons:

 

Sedan 2006 finns det beslut i landstinget att det ska finnas samlade palliativa vårdplatser i Västervik och Oskarshamn, liksom det sedan länge finns i Kalmar. I Oskarshamn verkställdes beslutet för några år sedan, men i Västervik är de fem vårdplatserna fortfarande utspridda på tre olika kliniker.

Det ger inte rimliga förutsättningar för det speciella förhållningssätt som behövs vid vården i livets slutskede, när personalen samtidigt ska hantera akut sjuka patienter som skrivs in och andra skrivs ut, man ska sätta dropp, ge injektioner och annan omvårdnad.

 Ersätter inte behovet

Därför var det rent provocerande när Anders Henriksson (S) inledde onsdagens landstingsfullmäktige i just Västervik, med att läsa upp en insändare från anhöriga efter en patient som fått vård i livets slutskede på den palliativa avdelningen i Kalmar. De lovprisade personalen och det bemötande både deras nu avlidne anhöriga och de själva hade fått.

Men denna omvårdnad får alltså inte invånarna i länets norra delar del av. Visserligen finns palliativa rådgivningsteam, som fungerar som konsulter gentemot den kommunala hemsjukvården, vilket Lena Segerberg (S) försökte framhålla i debatten.

Men de palliativa rådgivningsteamen ersätter inte det behov som kan finnas av en lugn och trygg plats på sjukhuset, där en person får vård och omsorg till ande, själ och kropp under de sista dagarna. I Västervik såväl som i Oskarshamn och i Kalmar.

 Gått mer än tio år

Det har nu gått mer än tio år sedan fullmäktige beslutade att länets invånare ska ha en jämlik palliativ vård, med samlade vårdplatser på alla tre sjukhusen. Att sossar, miljöpartister och vänsterpartister inte prioriterat det är ett cyniskt svek mot en patientgrupp som inte kan protestera, men som vi i vårt civiliserade samhälle borde värna särskilt om.

Det är inget annat än bedrövligt. Invånarna i Kalmar län behöver få en ny politisk majoritet i landstinget! Alliansen är redo att ta över. 

Gudrun Brunegård

Oppositionslandstingsråd (KD)

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt