Annons:

Kommunalrådet: Rätt om Näs

Kommunalrådet Tomas Peterson och Saltkråkans vd Olle Nyman. Foto: Jakob Karlsson

Kommunalrådet: Rätt om Näs

Det förra kommunala bolaget Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB såldes till Astrid Lindgrens Värld AB med tillträde den 1 april 2017 för en krona.

Annons:

I bolaget fanns en låneskuld om ca 14 mnkr som löstes av nye ägaren från kommunens ansvar. Bolaget har under flera år genom de medvetna och önskade kultursatsningar som gjorts, drivits med förlust och fått ca 3 mnkr årligen i kommunalt tillskott. Kommunala ekonomiska vinster: upphört borgensåtagande ca 14 mnkr, årligt driftstillskott upphör ca 3 mnkr.

Prästgården med mark och tomt skänktes till Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. Skänktes till Stiftelsen gjordes också ett mindre grönområde intill Prästgårdsgatan och Näs, liksom den större ängen norr om Lundagatan kallad Kohagen.

Kommer gynna Näs

Genom Stiftelsen som ny ägare blir inlåsningseffekten av grönområdena väldigt stark. Det är näst intill omöjligt att avhända egendom som erhållits i gåva från en stiftelse. Vidare kommer stiftelsen att styras av fem ledamöter, två utsedda av Vimmerby kommun, två utsedda av Astrid Lindgrens Värld/familjen och en femte neutral person. Ordförande kommer att vara en representant från Vimmerby kommun.

Överenskommelserna tillsammans med den goda relation som förstärkts mellan kommunen, Astrid Lindgrens Värld och familjen kommer att kraftfullt gynna Näs, bevarandet av Astrid Lindgrens gärning och Vimmerby kommuns alla invånare.                                    

Tomas Peterson (M)

Kommunalråd

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt