Annons:

Turistchefen:

Peter Göransson har skrivit en insändare om Vimmerby. Foto: Roelof Stroetinga

Turistchefen: "Visste du att Vimmerby är helt unikt?"

Turistchefen Peter Göransson har skrivit en insändare om Vimmerby kommun. Han frågar om du vet att Vimmerby är helt unikt sett ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Läs hela insändaren här nedan.

Annons:

I min roll som turistchef har jag förmånen att träffa branschkollegor från olika delar av Sverige. När vi gör det så utbyter vi erfarenheter, idéer och tips på hur vi på bästa sätt skall kunna utveckla besöksnäringen och de platser vi representerar.

Under dessa samtal är det inte sällan som man uttalar sig i stil med; - Det ni har är ju helt unikt!, - Förstår ni vilken tillgång ni har?, - Tänk om vi hade…! eller - Med ett så starkt varumärke så kan det ju inte gå fel! Man syftar såklart på Astrid Lindgren som ”personvarumärke” och den helt unika aktören vi har i form av Astrid Lindgrens Värld! Visst förstår vi det, tänker jag för mig själv, för att i nästa stund ställa mig frågan - ”Gör vi verkligen det?” 

Besöksnäringen

Besöksnäringen, även kallad turismen, är en av landets snabbast växande näringar och sysselsatte 2016 ungefär 169 000 personer, enbart i Sverige. Branschen är en värdefull inkörsport in i arbetslivet för såväl utlandsfödda som ungdomar och skapar sysselsättning, liv och aktivitet på landsbygden vilket är otroligt mycket värt! ”Besöksnäringsfabriken” (som vi av jämförandeskäl ibland väljer att kalla den) skapar ca. 400 helårsverken enbart i Vimmerby kommun, vilket är att jämföra med en stor industri.

En växande turism ger dessutom jobb åt lokala underleverantörer, entreprenörer, handel och goda skatteintäkter till kommunen. Såväl kommuninvånare som gästande turister har glädjen av det förhållandevis stora utbud av service, handel, restauranger och boendeanläggningar som en stad i Vimmerbys storlek erbjuder. Men besöksnäringen är ingen solitär oberoende av andra branscher eller funktioner - samverkan är avgörande för att nå framgång.

Sett ur detta perspektiv så klarnar bilden ytterligare över vilken enorm tillgång en verksamhet som Astrid Lindgrens Värld skulle vara, för vilken annan kommun som helst. 

Astrid Lindgrens Värld utvecklar

Det var med glädje som jag för en liten tid sedan kunde läsa om Astrid Lindgrens Världs intresse i att förvärva Mellangården i Bullerbyn. Bullerbyn är inte bara ett av kommunens större besöksmål utan också ett i raden av ”varumärken” som är kända långt utanför landets gränser. Med Astrid Lindgrens Värld som ägare följer långsiktighet, genuinitet och öppenhet mot allmänheten. Långsiktigheten består av att man som ägare kommer att förvalta och investera i byggnaden så att den består över tid. Det genuina ligger i det förhållningssätt som Astrid Lindgrens Värld visar i allt från miljöer och byggnader till den mat man lagar. Öppenheten handlar om att en byggnad som har en så stark historisk koppling till Astrid Lindgren, kommer att visas upp för allmänheten. Med Mellangården i sin ägo kan man presentera den röda tråden från Samuel August till Astrid Lindgrens Värld. Tillsammans med Astrid Lindgrens Näs och lägenheten på Dalagatan är detta något helt unikt! 

Vi bidrar alla till upplevelsen!

Att utveckla verksamheter och platser innebär oftast någon form av förändring.  Det kan gälla ett markområde som behöver tas i anspråk, en byggnad som får ny användning, köer som uppstår eller ett torg som tillfälligt ändrar skepnad. Att utveckla en ”turistisk plats” består av många olika delar som tillsammans bildar en positiv upplevelse. Vi uppskattar alla det som är äkta, trovärdigt och har hög kvalitet. När vi upplever detta så vill vi gärna dela med oss och vi berättar om det för andra. Vi som lever, verkar och/eller bor här kan dessutom bidra till att skapa en positiv bild genom vårt sätt att vara och kommunicera. Det är när vi gör det på bästa sätt, som vi tillsammans formar ett starkt platsvarumärke och en positiv utveckling i Astrid Lindgrens Vimmerby! 

Peter Göransson

Turistchef 

Vimmerby Turistbyrå ekonomisk förening

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt