Annons:

Debatt:

Moderata riksdagsledamoten Jörgen Andersson har skrivit en debattartikel.

Debatt: "Svenskarna måste bli bättre"

Riksdagsledamoten för Kalmar län, Jörgen Andersson (M), har skrivit ett debattinlägg om att "vi måste bli bättre". Läs det här nedan.

Annons:

Vi kan inte fortsätta låta maktspel och intriger överskugga det allvarliga och viktiga. Politik är att vilja, inte vilja till makt utan vilja att förändra. Makten är inte målet, det är medlet, och med en stark vilja kan man förändra utan makten i sin hand. Moderaternas vision måste vara tydlig och klar, det ska vara en politisk kraft som man ansluter sig till. Det är Moderaterna som måste visa vägen, vi ska inte låta oss ledas in på villospår.

Vi måste göra samhällsanalysen, vi måste bekräfta den oro som finns, identifiera problemen och på ett seriöst sätt resonera om lösningarna. Den förväntningen finns på politiken och på oss, populismen kan inte tillåtas fortsätta vinna framgångar.

Den oro som fått gro i vårt samhälle, den oron har tillåtit en isande nordanvind av populism att svepa in, inte bara över vårt land, utan också i andra länder. Oron har sin grund i tvivel på vår förmåga att hantera svåra samhällsproblem. Därför måste vi se till att Sverige fungerar, vi måste återupprätta tilliten, det är budskapet vi får från våra medborgare. Ska vi vinna förtroende måste vi leverera framtidstro. Vi måste visa att vi har förmågan att fixa det som skaver, att vi förmår att presentera trovärdiga lösningar. 

Förnya samhällskontraktet

Vi måste förnya samhällskontraktet, ska vi förtjäna respekten så måste vi hålla vår del i avtalet. Det finns mycket att förbättra. Vi behöver återupprätta förtroendet för polis- och rättsväsende, att alla är lika inför lagen och att svensk lag gäller alla, vi behöver den tryggheten. Vi måste återupprätta skolan som institution för att förbereda våra barn inför resten av deras liv, där livsglädje och tro på den egna förmågan stimuleras, inte tas ifrån dem. Skolan måste vara den plats där man känner att allt är möjligt, där vetgirighet och läslusta är viktigare än kunskap i sig, viljan att sträva lite högre måste uppmuntras. Sjukvården ska finnas där när vi behöver den. Vi måste kunna lita på att vi blir omhändertagna med rätt vård i rätt tid. Vi vill att våra gamla ska känna trygghet på ålderns höst, att de får behålla sin frihet och slipper känna oro för sig själva, barn och barnbarn.

Måste fungera

Sverige måste fungera, och grunden för detta är att alla är med och bidrar. Den individuella friheten måste kombineras med ett kollektivt ansvar, våra egna strävanden skapar ett gemensamt värde. I mitt Sverige ska alla vilja bidra istället för att leva på andras bidrag, vare sig man levt här i generationer eller nyss kommit hit. I mitt Sverige ska man bära framgångar med stolthet, både för egen del och för Sveriges framgångar. Vårt land kan byggas starkare om vi alla bidrar med vad var och en förmår. Vi måste bygga en tro på framgångslandet Sverige för att öka viljan att investera i vår framtid. Investeringar och hårt arbete är det som skapar värden, för egen del och för vårt gemensamma, det ska hanteras ansvarsfullt och med respekt. Genom kloka prioriteringar som förankras och kommuniceras tydligt kan vi återvinna förtroende, det är vägen framåt.

Det kommer inte vara enkelt, och det kräver både mod och kloka prioriteringar. Med en politik för att lösa samhällsproblemen och en politik för att stärka samhällsfunktioner stakar vi ut vägen för andra att ansluta till, och så lämnar vi också mindre utrymme för ett destruktivt fokus på maktspel och eliminerar samtidigt möjligheterna till populistiska framgångar.

Jörgen Andersson (M)

Riksdagsledamot Kalmar län

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt