Annons:

Före detta domaren slår larm:

Johan Söderman skriver om domarnas usla arbetsmiljö.

Före detta domaren slår larm: "Arbetsmiljön är vedervärdig"

I går kunde vi berätta att de lokala domarna inte räcker till och att tre matcher som skulle ha spelats kommande på fredag har ställts in. Nu skriver den före detta fotbollsdomaren Johan Söderman, ursprungligen från Virserum, om den usla arbetsmiljön och sina egna erfarenheter: "Jag blev spottad i ansiktet av en spelare". Läs hela debattinlägget nedan.

Annons:

Det är inte märkligt att det saknas domare. Den arbetsmiljön man tvingas utstå som domare är rent ut sagt vedervärdig. Hade samma förutsättningar och omständigheter förekommit på Arla, Swedspan, Latsbilscentralen, Plannja, ja var som helst hade Arbetsmiljöverket för länge sedan stängt ner arbetsplatsen på grund av flertalet 6:6a-anmälningar från skyddsombuden.

Unga domare blir verbalt attackerade av föräldrar i ungdomsmatcher och slutar. Vem skulle fortsätta sitt extraknäck på ett lager om någon stod och skrek "Helvete vad kass du är!" om och om igen?

När allt fler domare slutar och färre tillkommer på grund av ovanstående och nedanstående är det då naturligt att det märks först och mest inom ett litet område som Vimmerby FDK:s.

Nedanstående är ett axplock av saker man får utstå kring matcher:

* Klubbar struntar i att bjuda in domare till match. (Åh fan, det är ingen på Skogsvallen när man kommer dit. Man hade visst fått byta spelplan till Koltrastens IP på grund av kraftigt regn).

* Man tar inte emot när domare anländer till arenan utan man får leta upp omklädningsrummet eller någon ansvarig själv.

* Lagen kommer överens om förutsättningar utan att diskutera med domaren. (Har 20 minuter innan match fått höra att lagen beslutat skjuta på avspark 15 minuter på grund av att två spelare är sena i bortalaget. Då är det alltså 35 minuter till match och förändrar hela uppvärmningen. När man då går emot det blir så klart båda lagen upprörda).

* Linjemän (vid ensamdomare) går ofta inte att uppbringa några. En person som alltså bara ska stå vid linjen och lyfta en flagga om bollen passerat långsideslinjen.

* Men när det väl finns och denne visar åt ett håll men domaren väljer motsatt håll tar det hus i helvete. Då är domaren värdelös som inte följer den dittvingade flaggmannens "domslut".

* Publiken. Det är 25 personer runt planen och flertalet skriker mycket grova förolämpningar mot domaren som ganska lätt förstår vem som skriker vad. Skulle någon stå så och skrika på ICA åt kassörskan utan att vara psykiskt sjuk? Sedan ska det skrikas och gestikuleras mot domaren när denne går till omklädningsrummet och ibland rentav efteråt. Ställ dig vid dörren och skrik när personal på Kalles Lek & Lattjo går hem. Du blir nog hämtad av polisen senare på kvällen.

* Efter matchen ska ledare in och skriva på rapporter och hämta kvitton och såklart passa på att spy lite galla över ens insats. Att då bli ombedd att gå eller att komma tillbaka efter att man duschat är fruktansvärt och "löjligt".

* Arvodet betalas i regel ut till ens konto. Det får ta en vecka. Det tar lätt två. Ingen stor grej egentligen, men förr fick man kontanter i handen samma dag. Tillsammans med allt annat blir det kanske droppen...

* Jag har inte ens nämnt klimatet på planen. Blev en gång kallad "jävla värdelösa sopa", hoppade det röda kortet och sade "tack det samma". Då kom ledare skrikandes efteråt om att jag förolämpat spelaren. Klimatet mot domaren ska få vara rått, tillbaka ska det serveras well done.

* Ska man nämna mer om klimatet på planen är det bara att hänvisa till flertalet artiklar i pressen de senaste åren. Domare blir skallade, påhoppade, mordhotade, med mera. Jag blev spottad i ansiktet av en spelare efter en varning för några år sedan. Med mera. Med mera. Sitter säkert någon och tänker: "Men passar det inte så sluta då!". Det är precis vad domarna gjort och därför ställs matcher in.

/Johan Söderman,

f.d. fotbollsdomare Vimmerby FDK

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt