Annons:

Tjejjouren och Kvinnojouren: Jo, striptease är objektifiering

Striptease bidrar till objektifiering av kvinnokroppen. Det menar Tjejjouren Madicken i ett debattinlägg. Foto: Pixabay

Tjejjouren och Kvinnojouren: Jo, striptease är objektifiering

Idag är det inte olagligt att hyra in en strippa till sin nattklubb eller bar, även om det funnits motioner om att det borde vara så. Trots att striptease är en laglig företeelse i Sverige så bör man alltid ställa sig frågan, vad kan detta ge för konsekvenser?

Annons:

Att striptease handlar om utseende är det nog ingen tvekan om. Att det dessutom handlar om ett sexuellt utseende det kan nog de flesta skriva under på. Detta konstaterande får oss att tänka på vadå? Ja just det, objektifiering!

När vi googlade på en förklaring till ordet så hittade vi följande text på bloggen retorikiska.se: "Du är inte du, du är din kropp. (...) Den som objektifierar lyfter bort allt relevant och fokuserar på din kropp och ditt kön. Du är inte längre intressant som en tänkande varelse – fokuset är förflyttat till objektet du som redskap för någon annan." 

 Sätter vårt värde i vårt utseende

Om vi utgår från citatet på retorikiska.se och sedan ställer oss frågan, vad förmedlar objektifiering till unga tjejer och kvinnor? Jo, det som objektifiering gjort med oss i alla tider, att vi först och främst är en kropp som ska betraktas och bedömas av andra.

I andra hand som en människa. Det leder ofta i sin tur till objektifiering av oss själva och där vi sätter vårt värde i utseende. Vi spenderar många timmar av dygnet att tänka på om vårt utseende duger, att vi borde gå ner i vikt, träna mer, äta bättre och så maler det på.

För en del så pass att det utvecklar en ätstörning eller kanske ett självskadebeteende för en tycker att en aldrig duger för en är inte så snygg och sexig som idealet. 

 Bidrar till objektifiering

Genom att rycka på axlarna åt en striptease, bidrar du med en objektifiering av kvinnor. Du bidrar också med att normalisera inte bara sexualisering av kvinnokroppen utan även normaliseringen av att betala för rätten att avnjuta en kvinnas kropp.

Om en lär sig att objektifiering av kvinnor är okej och att en kan betala för att avnjuta deras kroppar, då har vi en farlig kombination som kan röja spärrar i en betydligt mörkare värld av sexköp. 

Tjejjouren Madicken

Kvinnojouren Vimmerby/Hultsfred

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt