Annons:

Debattören:

Debattören Felix Grönqvist skriver på DV-Debatt att Vimmerby befinner sig ett tvåfrontskrig.

Debattören: "Vimmerby befinner sig i ett tvåfrontskrig"

Felix Grönqvist är 23 år gammal, nationalekonom och politisk sekreterare i Linköpings kommun. Han är utflyttad kommuninvånare och har skrivit ett debattinlägg om sina tankar efter torsdagens SLUS-kväll i Vimmerby.

Annons:

Under torsdagen anordnades den andra kvällen inom kommunens projekt SLUS. Uppe för diskussion var återigen hur vi ska göra Vimmerby mer konkurrenskraftigt och öka den kommunala samverkan. 

På den stora skärmen visades in- och utflyttningsstatistiken för Vimmerby. En siffra som tyvärr, och inte helt oväntat, landade på minus. Vidare har kalkyler från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, indikerat ett betydande gap mellan kommunsektorns tillgängliga resurser vid oförändrat skatteuttag och vad som krävs för att den ska klara sina åtaganden.

Detta innebär att för att kunna bibehålla den välfärd vi har idag, som redan på många områden är i underkant, krävs det att vi antigen höjer skatterna eller ökar skatteunderlaget (det vill säga antalet personer som betalar skatt i kommunen).

"Befinner sig i ett tvåfrontskrig"

Vimmerby, tillsammans med många andra, befinner sig i ett tvåfrontskrig. Den ena fronten är ökade kostnader för välfärden i och med att vi blir äldre och äldre. Den andra fronten är att många skattebetalare i unga år flyttar från kommunen.

Från ett håll minskar kommunens skatteunderlag, och från det andra hållet ökar kostnaderna. Dessa två faktum utgör på sikt det absolut största hotet för kommunen. Denna problematik bör vara kommunledningens absoluta prioritet och man bör arbeta med ett långt tidsperspektiv.

Hur gör vi då för att öka skatteunderlaget, behålla våra invånare, få dem att flytta tillbaka och locka hit nya? Det är väl det som är tiotusenkronorsfrågan. 

Kan bli en drömarbetsplats

Första steget bör vara att skapa en attraktiv arbetsmarknad. I Linköping har vi i en skuggbudget för kommunen avsatt resurser till servicetjänster. Dessa ska fungera som assistenter till vård-, omsorgs och skolpersonal. Målet är att en lärare ska ägna sig åt de arbetsuppgifter som de är utbildade för. Det samma gäller för personalen inom vård och omsorg.

På så vis görs Vimmerby kommun till en mer attraktiv arbetsgivare där personalen får fokusera på det man vill och kan. En genomgående trend i Sverige är att det är svårt att anställa personal inom välfärden, inte minst behöriga lärare och socionomer. Med vissa insatser skulle vi kunna göra Vimmerby kommun till en drömarbetsplats för många.

Detta rustar oss också bättre för att klara de framtida utmaningarna som SKL flaggar för, och vi kan slå tillbaka mot problematiken med lösningar som angriper båda fronterna. Är detta då gratis? Nej, självklart inte. Däremot leder det till ett ökat skatteunderlag och en personal som blir stärkt i sin tjänst, vilket i sin tur leder till högre kvalitet och trygghet.

"Införa anhörigbidrag"

En annan lösning för att minska pressen på äldreomsorgen är att införa ett anhörigbidrag, där man får ersättning av kommunen om man vårdar en anhörig i hemmet. Detta ska kunna ges till anhöriga av en person som behöver hjälp i vardagen, men som inte ännu har behov av en plats i kommunens verksamhet eller hemtjänst.

Detta skulle kunna frigöra resurser för kommunen, samtidigt som den enskilde personen i större utsträckning kan fortsätta leva efter sina egna önskemål. Vad jag kunnat se på kommunens hemsida erbjuder man anhöriga diverse andra tjänster, exempelvis konsultation eller må bra-aktiviteter. Det är bra, men vill man ge starkare incitament är bidrag en effektiv väg att gå. 

Inte lika lockande

Att frigöra resurser från vård och omsorg ger oss möjlighet att satsa mer på skolan. Personligen tror jag att skolan är en av trösklarna som hindrar familjer med barn i skolåldern att flytta till kommunen. Linköping, Kalmar och Jönköping alla är orter som ligger i närområdet och med en stark arbetsmarknad och starka skolor.

Torsdagens mentometerundersökning på deltagarna under SLUS-kvällen vittnade om att närheten till naturen och ett starkt föreningsliv är några av främsta anledningarna till att bo i Vimmerby, och det håller jag med om, men om inte skola, vård och omsorg fungerar blir en kommun plötsligt inte lika lockande.  

Felix Grönqvist, 

nationalekonom och politisk sekreterare i Linköpings kommun.

Fråga

Håller du med debattören?

Fullständigt.
Till viss del.
Nej, det gör jag inte.
Totalt fel.
Bryr mig inte.
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt