Annons:

Sjölander: Moderata miljardsatsningar på sjukvården

För några veckor sedan hade vi Moderater vår partistämma då vi fattade beslut om ett nytt partiprogram. Som oppositionsråd i landstinget var det med glädje jag fick vara med och besluta om ett program som innehåller lösningar på sjukvårdens utmaningar. Inte minst de utmaningar vi har i Kalmar län.

Annons:

Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tog över har vårdköerna i hela landet fördubblats. Och köerna är långa även i vårt län. Ett exempel är hörselvården där det kan ta upp till 18 månader för att få en hörapparat. Det är fakta.

Därför vill vi nu återinföra kömiljarden, som halverade vårdköerna under Alliansåren. Vi vill införa en vårdgaranti som ska korta köerna och öka samordningen i hälso- och sjukvården. Denna ska också omfatta exempelvis röntgen och labtester. Idag blir dessa ofta flaskhalsar på vägen in i vården. Därför väljer vi att satsa 3 miljarder nationellt på att öka tillgängligheten.

 Ojämn tillgång på primärvård

Vi ser också ett problem med att den övervägande delen sjukvård idag bedrivs på sjukhusen, endast 17 procent av den utförda vården i Sverige och Kalmar län är primärvård. Samtidigt är tillgången på primärvård i vårt län ojämn.

Det finns nu vårdcentraler som tvingats stänga på grund av personalbrist. Här behövs satsningar för en modern primärvård som kan tillgodose fler patienters behov i framtiden. Därför satsas 1 miljard för att påbörja en nationell primärvårdsreform.

 Vill satsa på multisjuka

De mest sköra äldre har ofta komplexa behov av vård. Ofta faller de mellan stolarna, då vården ska ges av både kommun och landsting. För att vården för de mest sjuka äldre och multisjuka kroniker ska kunna fungera bättre krävs sammanhållna vårdkedjor, vårdplanering, mellan- och närvårdsplatser, hemtagningsteam, mobila hemvårdsteam och ett utökat samarbete mellan landsting och kommuner.

För att lösa detta satsar Moderaterna 500 miljoner kronor år 2018 och sen 800 miljoner per år.

Sverige har i mångt och mycket en väldigt bra hälso- och sjukvård. Men de problem som finns, till exempel de långa väntetiderna, måste vi rätta till. Därför är det med glädje som vi nu fattar beslut om en bättre sjukvård i hela Sverige på partistämman. Sverige och Kalmar län behöver mer moderat sjukvårdspolitik!

Malin Sjölander (M)

Oppositionsråd landstinget i Kalmar län 

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt