Annons:

Landerdahl (M): Neddragningen innebär en ojämlik folkhälsa i länet

Bra hälsa hos våra invånare är en vinst för både individen själv och för samhället. Ekvationen kring folkhälsoarbete är enkel att förstå, ju mer vi tar hand om vår hälsa desto mindre kostnader inom hälso- och sjukvården.

Annons:

En av de större besparingarna skulle ske inom området psykisk ohälsa som vi tyvärr har sett öka, framförallt bland unga och särskilt tjejer. Allt fler studier pekar på att fysisk aktivitet kan få personer med psykiska diagnoser att må bättre.

Folkhälsan i Sverige är generellt god ur ett globalt perspektiv och i flera avseenden blir den bättre. Samtidigt är hälsan inte jämnt fördelad i befolkningen och ojämlikheten i hälsa mellan vissa grupper ökar.

Kalmar län, har som många andra län, stora utmaningar vad det gäller folkhälsa. Med en allt åldrande befolkning ökar trycket på sjukvården och det proaktiva folkhälsoarbetet blir avgörande för hur vi ska finansiera en jämlik vård i framtiden.

Ett långsiktigt arbete

För att få fler att vilja förändra sin livsstil behöver varje enskild individ motiveras att förändra osunda levnadsvanor såsom alkohol, mat och stillasittande. En förbättrad folkhälsa är ett långsiktigt arbete där det krävs engagemang och samarbete mellan kommun och landsting.

Effekterna och nyttorna kan räknas hem hos båda intressenterna. Enkla åtgärder som kommunerna själva kan göra är en samhällsplanering över t.ex. lekparker och träffplatser för äldre samt få in mer rörelse och kunskap om alkohol och tobak i undervisningen.

Landstingets verksamheter inom primärvården och barn- och ungdomspsykiatrin måste vara mycket aktiva i folkhälsoarbetet och man bör också inkludera föreningslivet.

Inte avsatt resurser

Det är viktigt att samarbetet mellan landstinget, kommunerna och föreningslivet fungerar. Samtliga kan bidra samt räkna hem nyttan med en bättre folkhälsa.

Störst vinnare är landstinget som därför bör införa stimulerande bidrag och genomföra aktiviteter för att uppmuntra fler att arbeta aktivt med folkhälsa i länet. Förr bidrog landstinget ekonomiskt till kommunernas folkhälsoarbete och de bistod med en samordnare som höll ihop kommunerna.

Dock avskaffade den rödgröna majoriteten det bidraget år 2009. Vissa kommuner jobbar fortfarande idag väldigt bra medan andra inte riktigt har avsatt resurser för folkhälsoarbetet. Det innebär en ojämlik folkhälsa i länet. Som medborgare i Kalmar län ska du ha samma förutsättningar för bättre hälsa oavsett var du bor.

Moderaterna och Alliansen i landstinget driver dessa frågor då jämlik hälsa är en självklarhet för alla medborgare. Det är därför nödvändigt med en nystart för folkhälsoarbetet.

Elin Landerdahl (M)
Ledamot Folkhälsoutskottet
Landstinget i Kalmar län

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt