Annons:

Holgersson: Använd er makt och ändra budgetförslaget

Debattören Tomas Holgersson vill att kommunen satsar på solceller. Foto: Pixabay

Holgersson: Använd er makt och ändra budgetförslaget

Måndagen den 27 november samas ni 49 ledamöter i Vimmerby kommunfullmäktige för att fastställa budget för 2018 och investeringsplan till och med 2021.

Annons:

 Majoriteten i kommunen bestående av Socialdemokrater ochModerater har genom sina representanter i kommunstyrelsen presenterat ett förslag som ni samtliga ledamöter i kommunfullmäktige ska diskutera och ta ställning till. Det är fullmäktiges ledamöter som har makten, men också ansvaret för vad som bestäms.

Frågan om makt och inflytande är intressant, att ni tillsammans har stor makt över kommunen är självklart, det blir svårare när det kommer till vilket personligt ansvar vi alla har.

Samma känsla av samhällskontrakt

Ingen kan undgå all information vi dagligen möts av om klimatförändringarna och vilka följder de ger. Vi har fått vänja oss vid dagliga rapporter i press, radio och TV, ingen kan vara opåverkad eller påstå att man inte vet. Men det är inte bara larm om vad som sker utan också rapporter om allt som görs i stort som i smått för att hejda den katastrofala utvecklingen.

Där kommer den svåra frågan om vars och ens personliga ansvar, det kvittar väl om jag samåker när vi i TV kan se 14-filiga motorvägar fulla med bilar på andra ställen i världen.  Moder jord märker inte om jag släcker onödig belysning, åker kollektivt eller använder plastkassen många gånger eller inte alls.

Ingen skulle tro er

Jag tror ändå att ni och jag har samma känsla av ett icke påskrivet, men ändå gällande samhällskontrakt. Det har betydelse vad var och en gör om vi gör det tillsammans.

Därför ärade fullmäktigeledamöter utgår jag ifrån att ni använder er makt som ledamöter i fullmäktige och ändrar liggande budgetförslag så att kommunen ”redan” 2018 börjar installera solceller på lämpliga kommunala tak. 

Ni kan omöjligen med trovärdighet försöka förklara för alla som drabbas och alla som arbetar för en bättre värld att i Vimmerby ser vi väldigt positivt på allt som görs, men tyvärr kan vi inte själva börja förrän 2020 med att anslå 250. 000 kr till kommunens första solpaneler.

Ingen skulle tro er.

Tomas Holgersson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt