Annons:

DEBATT: Vimmerby vinnare när regeringen satsar på landsbygdsservice

Helen Nilsson.

DEBATT: Vimmerby vinnare när regeringen satsar på landsbygdsservice

Var du än bor i Sverige har du rätt att få ta del av samhällsservice. Att få hjälp med att fylla i rätt blankett, ställa en fråga kring pensionen eller få veta mera om deklarationen är viktigt för oss alla. 2013 försvann statens servicekontor från Vimmerby när den dåvarande alliansregeringen prioriterade skattesänkningar framför service till landsbygden.

Annons:

Nu ser s-regeringen till att flera människor som bor på landsbygden får tillgång till Försäkringskassan, Skattemyndigheten och Pensionsmyndigheten.

Tio nya servicekontor öppnar runt om i Sverige, varav ett i Vimmerby. Som kommunalråd och socialdemokrat så känner jag mig väldigt stolt och glad över satsningen. För en tid sedan besökte Ardalan Shekarabi, civilminister (S), oss i Vimmerby. 

Vi berättade om de problem vi kan se när myndigheter finns allt längre bort från människor. Service på distans fungerar inte i alla lägen men är ett utmärkt komplement. Jag kände att Ardalan verkligen tog vår oro på allvar och nu ser vi kvittot - servicekontor i Vimmerby senast i juni nästa år!

En politik för alla

Regeringen har också beslutat om fler lokaliseringar av statliga myndigheter utanför Stockholms län. Något som länets s-riksdagsledamöter frågat efter länge. Hittills har elva omlokaliseringar skett, exempelvis E-hälsomyndigheten till Kalmar och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor till Växjö för att nämna ett par i vårt närområde.

Politiska beslut blir ibland väldigt synliga.  Alliansregeringen satsade på sänkta skatter och en effekt blev att servicekontoret försvann från Vimmerby. Nu återför en socialdemokratiskt ledd regering servicekontor på en rad orter runt om i Sverige. 

Det handlar om att vi har en politik som är bra för alla, inte för några få. Den svenska modellen bygger på att vi gör saker tillsammans och att vi får ta del av samhället tillsammans.

Helen Nilsson, (S), kommunalråd i Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt