Annons:

V:

Peter Fjällgård och Lars Johansson skriver på DV-Debatt.

V: "Att satsa på landsbygden är att satsa på hela kommunen"

Vänsterpartiet är glada över regeringens besked till Vimmerby. Nu vill partiet också se en satsning från Socialdemokraterna i Vimmerby på landsbygden.

Annons:

V i Vimmerby är glada idag. Vi gläds med socialdemokraterna i Vimmerby som är glada för att den s-ledda regeringen genomför en satsning på landsbygden i Sverige och återför ett servicekontor med försäkringskassan, pensionsmyndigheten och skatteverket till Vimmerby.

Vi hoppas att det här bara är ett första steg. Att den s-ledda regeringen inte är den enda som kommer att satsa på landsbygden. Nu vill vi se en satsning också från s i Vimmerby på landsbygden. Och med landsbygd menar vi hela Vimmerby kommun – För Vimmerby tätort är en landsbygdsstad.

Det finns goda förutsättningar för det nu.

Häromdagen läste vi från Advisory Board för SLUS-projektet om framtidsplanerna och framtidstron. Mötesplatser ska skapas runt om i kommunen och de vi redan har kan utvecklas.

Rätt förvaltade är mötesplatser nätverk och samverkan som kan leda till att människor flyttar in till våra olika bygder, att företag startas och att fler aktiviteter och evenemang skapas. Folkhälsa, arbetsmarknad, sociala möjligheter, nöjen, kultur, insyn och inflytande – Till och med ekonomi kommer utvecklas och förbättras. Möjligheterna är enorma!

Om vi låter det ske.

Alla ska vara med

Det gäller att inte bara låta människor få och kunna skapa utveckling genom mötesplatserna. Det är minst lika viktigt att man från kommunens och politikens håll ser till att göra vad man kan för att människor ska vilja göra det också! Alla ska vara med och skapa framtiden, inte bara några få.

Vänsterpartiet har i sitt budgetförslag för 2018, liksom tidigare år, avsatt pengar för en sådan satsning.

Det är pengar som bland annat de olika mötesplatserna ska kunna söka medel från för olika projekt. Kanske en mässa någonstans där man söker locka folk att flytta till bygden? En lokal bostadsförmedling för tomma hus till uthyrning på landet? En starta-eget-kurs för unga och gamla i Tunabygden? (Eller någon annan bygd).

Möjligheterna begränsas bara av invånarnas fantasi.

Vi läser ofta om företag som nyetablerar sig på våra industriområden i Vimmerby. Med en bred satsning på möjligheter i hela kommunen kan vi få läsa samma sak om Djursdala, Storebro, Rumskulla, Frödinge, Pelarne, Gullringen, Södra Vi, Tuna och Locknevi och säkert fler ställen runt om i kommunen också.

Företag i hela kommunen gynnas

Med företag som startar och människor som flyttar in går våra landsbygdsskolor en ljus framtid till mötes. Företag i hela kommunen gynnas. Kommunens ekonomi förbättras genom fler invånare, friskare invånare, fler företag och fler möjligheter.

Med mötesplatser i varje del av kommunen och en satsning från kommunen som gör det möjligt för dem att alla arbeta som lokala utvecklingsenheter kommer vi kunna se dramatiska effekter!

Så låt oss se en satsning från s i Vimmerby på landsbygden. Inte bara från s i regeringen.

Ge hela Vimmerby kommun möjligheter. Gör den till Allas Vimmerby!

Lars Johansson (V)

Peter Fjällgård (V)

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt