Annons:

  • DEBATT: Arrangörerna i Lönneberga vägrar uppdatera sin förlegade kvinnosyn

    Här kommer ytterligare en striptease arrangeras i Lönneberga, vilket har vållat en het debatt. Foto: Ossian Mathiasson

  • DEBATT: Arrangörerna i Lönneberga vägrar uppdatera sin förlegade kvinnosyn

    Alexandra Durne.

  • DEBATT: Arrangörerna i Lönneberga vägrar uppdatera sin förlegade kvinnosyn

    Nicholas Murigu.

  • DEBATT: Arrangörerna i Lönneberga vägrar uppdatera sin förlegade kvinnosyn

    Alexandra Durne.

DEBATT: Arrangörerna i Lönneberga vägrar uppdatera sin förlegade kvinnosyn

I Sverige och världen fortsätter uppropen och berättelserna från kvinnor som utsätts för övergrepp, trakasserier och objektifiering.

Annons:

I Sverige och världen samlas makthavare och civilsamhälle för att skapa förändring för att ingen någonsin ska behöva säga #metoo igen. På restaurangen i Lönneberga anordnas det striptease. Igen.

Lönneberga är för många en ort starkt förknippad med gamla berättelser om ladugårdar, utedass och snickerboa. Det är uppenbart att faciliteter och byggnader har uppdaterats sen dess, men tyvärr finns det de som vägrar uppdatera sin förlegade kvinnosyn, en kvinnosyn som hade passat på det gamla utedasset.

*

Arrangörerna vill sätta orten på kartan, detta genom att anordna striptease på restaurang Boa, [...] en dansshow med ett par tuttar”. Tuttarna tillhör två kvinnor från Malmö som arbetar med stripp som ett extraknäck, för att för ensamstående mammor med ett eller två barn är livet skit.

Arrangörerna är angelägna om att det ska hända något i det lilla samhället och de oroar sig inte över de negativa reaktioner och konsekvenser detta medför.

Tack vare två ensamstående kvinnors ekonomiska situation kan de skapa löpsedlar, det vet de. Löpsedlar skrevs förra gången stripteasen anordnades, och det är samma flickor som förra gången. ”Flickorna” har båda barn som är i tonåren. Arrangören tyckte att föregående striptease var lyckad, då det var fint att se välsvarvade kroppar kvinnor som båda är tonårsmammor. De hade 25 besökare.

 *

Det handlar inte om striptease i sig och det handlar heller inte om att kvinnor har det som yrke. Det handlar inte om moralpanik över nakna kroppar, erotik eller kvinnors fria val av yrke och vad de vill göra med sina kroppar.

Det handlar om hur man ser på kvinnor som “flickor”, som “ett par tuttar”, som “välsvarvade kroppar”. Att man inte inser effekten detta har på skapandet av en sund kvinnosyn för yngre generationer. Det handlar om att vuxna människor inte förstår att deras uttalanden vittnar om att vi har otroligt lång väg att gå för att uppnå jämställdhet. 

 *

I Lönneberga vill arrangörerna synas, till vilket pris som helst, och med synligheten försöka öka tillväxten på orten och för sig själva. Den gamla marknadsföringsmodellen “sälj grej med tjej”. Med sina uttalanden förminskar de kvinnor till varor och objekt.

Med sitt arrangemang och påföljande publicitet motverkar de med stor sannolikhet tillväxt och utveckling för orten. Orten behöver inte fler utedassiga åsikter, utan goda, vuxna förebilder. Med sitt agerande vidmakthåller de och för vidare en förlegad, sexistisk kultur till yngre generationer. 

Samtidigt i den riktiga världen, i 2018, kämpar vi och många andra vidare för att kvinnor ska slippa objektifieras och förminskas till tuttar eller flickor, allt för att ingen någonsin ska behöva säga #metoo igen. 

Alexandra Durne, Våga Välja

Julia Björknert, Briljant Tillsammans

Nicholas Murigu, Plattform för Samhällsentreprenörskap

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt