Annons:

Axelsson:

Bertil Axelsson har skickat ett brev till SLUS-gruppen. Foto: Privat

Axelsson: "Finns en stark önskan om att behålla skogen"

Bertil Axelsson har konsekvent varit emot ytterligare expansion i VOK-området. Här nedan är ett brev han skickat till de som varit delaktiga i SLUS-projektet.

Annons:

Jag hoppas att SLUS blir till stor nytta för Vimmerbys befolkning. Det var med glädje jag läste i Vimmerby Tidning den 6 december att Vimmerby kommuns lokala utvecklingsstrategi (SLUS) hade antagits. Vid närmare eftertanke slog det mig att det hade varit mycket bättre om SLUS hade sjösatts ett år tidigare. Då kanske det inte hade kommit ett förslag den 7 mars 2017 om att bebygga stora delar av VOK-skogen/gamla skjutbaneområdet.

Själv blev jag kallad till ett möte den 6 mars om upprustning av motionsspåren i VOK-skogen. Där framkom att kommunen ville bredda elljusspåret och sätta upp ny belysning i mitten. Den ena sidan skulle användas för ridning, den andra för motion. Man ville också bygga ett elljusspår från Borg som skulle ansluta till befintligt elljusspår. Det var jag positiv till men har sedan tänkt att det inte är någon bra idé att ha motionärer och ridande sida vid sida. Det sades också att det längre fram fanns planer på att bygga en förskola i området vilket jag inte kommenterade. Jag fick inte se några kartor med planer.

"Jag hade fel"

Dagen efter ringde Micael Rundberg på Vimmerby Tidning och ville ha en kommentar från mig. De hade blivit kallade till en presskonferens på eftermiddagen den 7 mars och hade hört att kommunen skulle bygga i stora delar av VOK-skogen. ”Nej, det tror jag inte på”, sa jag. ”Jag var på möte med kommunen igår och det pratades mest om att rusta upp elljusspåren”.

Men jag hade fel. Det blev en presskonferens på eftermiddagen och ett pressmeddelande skickades ut där man redogjorde för planer på att bygga förskola, LSS-hem och bostäder i ungefär två tredjedelar av skogen som är kvar efter avverkningen i nordöstra delen 2013. Efter presskonferensen skrev Vimmerby Tidning att jag hade fått förslaget presenterat för mig och att man från kommunens sida påstod att det så småningom kändes som en positiv reaktion från mig. Alla som känner mig vet att jag aldrig skulle säga att det är positivt att man bygger mer i VOK-skogen. Jag skulle dessutom aldrig kunna vara positiv till ett förslag som jag inte hade fått se. Senare har kommunledningen sagt att man för tillfället bara ska bygga en förskola i området.

Efter mötet den 6 mars där enbart jag var kallad från Vimmerby Orienteringsklubb medan kommunen hade två tjänstemän och två politiker med krävde vi att vi skulle vara flera från VOK vid kommande möten. Jag ville inte ställa upp mera på sådana möten men Lars Pettersson, Jerker Gustavsson, Per Erlandsson och Robert Hjelm åtog sig att vara kontaktpersoner. De blev kallade till ett möte om placering av förskolan men protesterade mot förslaget och föreslog istället att den skulle placeras nedanför VOK-stugan intill Astrid Lindgrens gata. Men det förslaget ratades med hänvisning till geoteknisk undersökning som visade att området är sumpmark. Någon sådan geoteknisk undersökning av området där kommunen vill anlägga förskolan har inte redovisats.

"Viktigt för skolorna"

Vid kontakter med en del politiker har jag flera gånger framfört att det är viktigt för Vimarskolan, AL-skolan och gymnasiet att förhindra att deras ”klassrum” för orienteringsundervisning naggas i kanten eller helt förstörs. Skogen bör även behållas för alla Vimmerbybor som i dagsläget har ett fantastiskt rekreationsområde att motionera och ströva i och för att VOK och alla andra föreningar som använder området för träning och tävlingar ska kunna fortsätta göra det.

Ett antal idrottslärare på Vimarskolan, Astrid Lindgrens skola och Vimmerby Gymnasium har skrivit till kommunen dels efter avverkningen 2013, dels efter att beskedet om att bygga i skogen komi mars förra året. De påtalar att de vil ha skogen orörd för att undervisningen inte ska bli lidande av större avstånd. Lärare på Vimarskolan har också uttalat sig i samma anda i en artikel i Dagens Vimmerby.

"Finns en stark önskan"

Som jag har känt det de senaste månaderna så finns det bland invånarna i Vimmerby en stark önskan om att behålla skogen utan mer byggnation. Nästan varje gång jag är på stan har det kommit fram för mig kända men även okända Vimmerbybor och frågat hur det går med skogen. Det finns ett genuint intresse av att hela skogen får vara kvar som friluftsområde. Förutom fem-sex politiker är det ingen som har sagt till mig att det är bra att man bygger ytterligare en förskola mellan förskolorna Skogsbacken och Lunden.

En person som engagerat sig i denna och många andra frågor när det gäller kommunens utveckling är Vello Vellet som har skrivit en debattartikel om att bevara skogen. Han var tidigare politiker i fullmäktige och byggnadsnämnden och kämpade på 70- och 80-talet för att skogen skulle få vara kvar som friluftsområde, en kamp som föll väl ut den gången.

Eftersom hela VOK-skogen är avsatt för rekreation och idrott i den översiktsplan som antogs i maj 2016 så borde skogen skötas på ett varsamt sätt till gagn för dem som vistas där för undervisning, rekreation och träning. Efter avverkningen som gjordes i nordöstra delen av skogen utan att något samråd genomfördes med VOK eller skolorna fick VOK efter ett möte med företrädare för kommunen och Skogssällskapet utse tre skogskunniga medlemmar som kontaktpersoner när det gäller skogsskötseln. Dessa är Rolf Andersson, Lars Pettersson och Jerker Gustavsson och de gick tillsammans med mig runt hela området och föreslog åtgärder för ett varsamt skogsbruk. Förslaget skickades till kommunen den 7 april 2016 men vi har inte fått någon respons på detta.

"Var rädd om skogen"

Jag uppskattar att ett antal partier och politiker i kommunfullmäktige har sagt att de kommer att rösta mot ett förslag som skulle innebära att en förskola byggs i VOK-skogen. Jag är säker på att Vimmerby kommuns attraktionskraft skulle vara mycket större bland skolor, elever, lärare, allmänhet, föreningar och eventuellt nyinflyttade Vimmerbybor om man beslutar att bevara och sköta skogen på ett bra sätt och att bygga förskola eller förskolor på annan plats eller andra platser.

Var rädd om den fina skogen! Var rädd om fina Vimmerby!

Bertil Axelsson

Vimmerby OK

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt