Annons:

Vänsterpartiet svarar INN:

Pia Young är en av de vänsterpartister som skrivit under debattartikeln.

Vänsterpartiet svarar INN: "Vi menar att pengarna ska stanna i verksamheten"

"Lugn, Ingela". Det skriver fyra vänsterpartister i ett debattsvar till Ingela Nilsson Nachtweij (C). Läs den här nedan.

Annons:

Vi i V tror inte att ledningen för förskolan Linnea i Vimmerby plockar ut särskilt många miljoner i vinst ur sin verksamhet. Vi tror inte de konstruerar räntesnurror för att undkomma skatt och vi är fullkomligt övertygade om att de inte flyttar pengar till skatteparadis heller, eller ger enskilda personer i sin ledning miljoner i årslöner eller aktieutdelning.

Vi är övertygade om att medlen används för förskolans, personalens och barnens bästa. Det vi ÄR emot är företag som verkligen söker maximera sin vinst, komma undan skatt, skapar räntesnurror och flyttar pengar till skatteparadis, samt ger enskilda personer i sin ledning miljoner i årslön eller aktieutdelning.

Vi menar att pengarna ska stanna i verksamheten. Det var precis av samma skäl som V i Vimmerby ställde sig bakom en eventuell friskola i Djursdala. Vi tror inte för ett ögonblick att föräldrar eller personal skulle göra det för pengarna, utan för barnen!

"Har ett annat fokus"

Stora koncerner däremot har ett annat fokus. Att tjäna så stora pengar som möjligt. Kvalitet, ansvar, elev- och personalomsorg med mera är bara medel för att nå den vinsten, inte mål i sig. Kan vinsten maximeras utan att man behöver bry sig om något av de målen, då kommer vinsten att maximeras utan att man bryr sig om de målen.

Vi har alla sett konkursade skolkoncerner – Och då måste kommunen omedelbart komma till undsättning. Det är likadant i Vimmerby – Om ett privat alternativ plötsligt lägger ner, då står kommunen där med det fulla ansvaret. Nästa dag. Det finns såväl möjligheter som risker med privata alternativ! Ni vill ha god kontroll av privata verksamheter – Men det är det offentliga som ska betala för den. Först ska vi betala samma summa till det privata alternativet som de egna verksamheterna får, sen ska vi utöver det betala för kontrollen.

Vi har inget emot Linnea, eller andra liknande initiativ. Tvärtom. För vi tror inte de plockar ut miljoner i vinst ur verksamheten. Vi tror de skapar sin verksamhet för sina olika målgruppers bästa. Vad tycker c om maximerade vinstuttag, räntesnurror, pengar till skatteparadis och miljoner rätt ner i fickorna till enskilda personer i ledande ställning, som själva ofta aldrig ens syns till på golvet där verksamheten bedrivs?

Det är det vi i V är emot. Många av era egna väljare är också emot det. Kanske de flesta.

Pia Young

Lars Johansson

Sofia Ahlstrand

Jacob Kant

V i Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt