Annons:

Stenman (V): Ta fram alla idéer ni kan komma på, Gullringen

Låt mig berätta kort om min hemby, Undenäs, i norra Västergötland, i utkanten av den vilda Tivedsskogen. Från början en egen kommun, sammanslagen med Karlsborg 1972. Till en början var saker frid och fröjd, men så försvann skolan, sen äldreboendet, så förskolan …

Annons:

Var och en kan själva föreställa sig stämningen i samhället.

Nästa slag kommer då kommunen vill avyttra det gamla kommunhuset mitt i byn. Föreningarna blir mer eller mindre tvingade att ta över. I annat fall ska huset stå där och förfalla som det vill, tills pengar till rivning kan hittas.

Det känns som ett stort steg. En betydande risk. Men man vågar steget och det blir bra!

Kostnaderna visar sig vara betydligt lägre för en sammanslutning av ideella föreningar än för kommunen. Oljepanna byts mot jordvärme. Huset (Eller husen, för det är två) fylls med aktiviteter.

Började hända saker i hela byn

Kommunen stöttar indirekt. I källarplanet håller det lokala brandvärnet hus och i markplan finns numera biblioteket som flyttat från den nedlagda skolan i utkanten av byn. Ideella krafter ryckte in för att öka öppettiderna tillsammans med kommunens ordinarie personal. Resultatet blev en fördubblad utlåning och en tredubblad besöksmängd.

En förskola återöppnas när tre ”dagmammor” slår sig samman om en verksamhet i det mindre huset. Två lägenheter iordningsställds för uthyrning, en bastu byggs i källaren, där också en självfinansierad tvättstuga (polletter som köps i affären) som klarar mattvätt ordnas.

Utställningar, teatrar, filmvisningar, fester, föreläsningar, loppisar, marknader och inte minst det årliga och stora kakkalaset och mycket mer.

Det började hända saker i hela byn. Och runt omkring. Man börjar samverka med andra mindre samhällen och byar.

Formar sig själv

Så, en dag vill den lokala missionsförsamlingen lägga ner och erbjuder föreningarna församlingslokalen. Så föreningarna tar över den med. Där finns idag en ideellt öppethållen fritidsgård och där håller studieförbunden studiecirklar och mycket annat.

Det är hur EN Mötesplats kan se ut.

En verksamhet som bygger på lokala initiativ, med små medel, med flera föreningar, företag och enskilda individer som medverkar med sina egna idéer och förutsättningar och en indirekt – eller direkt – stöttning från kommunen.

En Mötesplats formar själv hur den ser ut.

Kalla till stormöte

I Vimmerby tänker jag i dagsläget särskilt på två orter som jag hoppas lyckas och tar till sig konceptet.

Pelarne, som redan tagit över sin skola och som jag hoppas lyckas bygga upp någonting fantastiskt av det!

Gullringen, där det inte är kommunen som tänker riva lokaler, men där situationen är liknande. Gå samman! Kalla till stormöte. Dra fram ALLA idéer, även de galna. Men det ska vara idéer ni själva kan genomföra. Inte något som kräver att någon utifrån kommer och frälser er.

Det kan hända, men kommer antagligen inte att hända. Det ska vara era idéer som skapar framtiden. Några av dem går att genomföra med en gång. Andra efter lite arbete. Och varenda en av dem kan leda fram till nya idéer ingen tänkt på. Än.

Vill gärna lyssna

Och jag hoppas ägarna till lokalerna är öppna för bygdens egna idéer.

Ni har ännu ett levande samhälle. Ni har skola, affär, framgångsrika företag och initiativkraft. Använd allt det och skapa nytt!

Jag kommer gärna på ett sådant stormöte om jag får. Jag vill väldigt gärna lyssna till era idéer. Och vill ni så berättar jag gärna mer om Mötesplatser och vad andra orter redan har åstadkommit.

Jens af Ekenstam Stenman

Vänsterpartiet

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt