Annons:

DEBATT: En kvarts miljon för en överflödig utredning – pengarna hade behövts i skolan

Debattören Felix Grönqvist skriver på DV Debatt om utredningen kring barn- och utbildningsnämndens verksamhet.

DEBATT: En kvarts miljon för en överflödig utredning – pengarna hade behövts i skolan

Nationalekonomen Felix Grönqvist, uppvuxen i Vimmerby, har skrivit en debattartikel efter den utredning av barn- och utbildningsnämndens verksamhet som Dagens Vimmerby skrev om i dag. Hans text kan ni läsa här nedan.

Annons:

I veckan kunde vi läsa att 5,5 heltidstjänster kommer att tas bort från Vimarskolan. Idag kunde vi läsa att kommunen lagt 250 000 kronor på en utredning kring utbildningsverksamheten i skolan. Så länge man får något användbart är det inga problem att utreda saker och ting, det gör kommuner hela tiden. Men behövdes verkligen denna utredning, eller hade pengarna gjort mer nytta i den faktiska skolverksamheten? 

  •  I Dagens Vimmerby kunde vi läsa att kommunen ligger 12 093 kronor per elev dyrare än rikssnittet. Den informationen finns tillgänglig på Rådet för främjandet av kommunala analyser. Jag har tidigare jobbat med utredningen Mer än tur i struktur, där denna databas används flitigt, och jag kände igen siffran om besparing i Vimmerby. Besparingssiffran var det alltså bara att googla, så något annat måste utredningen ha bidragit med.

"Valde en utredning istället"

  • Utredningen består av en Power Point på 12 sidor som finns att läsa här. Utöver många ord så som ”samverkan”, ”budgetansvar”, ”organisation” och ”förbättringsarbete” har jag svårt att se några konkreta förslag på hur utbildningsverksamheten ska förändras. Jag utgår ifrån att kommunen ständigt arbetar förbättringsinriktat och omprövar sin organisation och modell. Jag trodde inte att det behövdes en utredning för det. Att kommunens olika enheter och förvaltningar samarbetar ska också vara givet, och ska inte behöva presenteras i en utredning. 

Med anledningen av de tjänster som försvinner från Vimarskolan blir jag extra upprörd över hur man hanterar kommunens resurser. 250 000 kronor motsvarar ungefär en halvtidstjänst och den man kunnat behålla, men denna gång valde kommunen en utredning istället. 

Felix Grönqvist, nationalekonom och

politisk sekreterare i Linköpings kommun

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Vet inte
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt