Annons:

Rädda Barnen: Vart sjätte barn i världen lever i ett konfliktområde

Var sjätte barn i världen lever i ett konfliktområde. Rädda Barnen skriver om det i en debattartikel. Foto: Pixabay

Rädda Barnen: Vart sjätte barn i världen lever i ett konfliktområde

Rädda Barnens lokalförening i Vimmerby har överlämnat pekboken ”Mina första ord” till kommunalråden Tomas Peterson och Helene Nilsson. Vi i Rädda Barnen ser en oroande trend av ökade grova överträdelser mot barn som lever i konfliktområden, särskilt under de senaste åren.

Annons:

Pekboken baseras på Rädda Barnens rapport ”War on Children” (2018) som visar en dramatisk ökning – vart sjätte barn i världen lever i ett konfliktområde. Rapporten konstaterar att det totala antalet barn som drabbas av krig och konflikter ökat med 75 procent sedan 1990-talets början.

Vi i Rädda Barnen möter dessa barn i konfliktområden, vi möter barn som befinner sig på flyktvägarna i Europa och vi möter barn här i Vimmerby kommun. Vi möter de barn vars uppväxt har präglats av ord såsom ammunition, blod och vit flagg. Varje dag i 99 år har vi mött dessa barn och gjort allt för att deras röster ska få höras. 

FN:s konvention om barnets rättigheter ska bli lag i Sverige. Samma barnkonvention som fungerat som Rädda Barnens kompass i decennier. Majoriteten av partierna är överens om att genomföra ett sådant arbete, på olika sätt, men det politiska samtalet står nu vid ett vägskäl.

Vi har överlämnat denna pekbok och rapport för att uppmärksamma vilka referensramar många barn och ungdomar har haft under sin uppväxt. Vi kan tillsammans jobba för att ge dem andra referensramar, andra ord. Låt oss visa att vi tror på framtiden och att vi har mer att ge barn i migration.

En barndom går inte i repris. Därför har vi överlämnat ”Mina första ord” till Vimmerbys kommunalråd.

Rädda Barnens lokalförening i Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt