Annons:

Andersson (M): ”För mig är det självklart att kärnkraften måste finnas som baskraft”

Just nu råder värmebölja, men i vinter kan vi tvingas frysa. Enligt en ny rapport från Svenska Kraftnät varnas regeringen återigen för en kommande elbrist, underskottet i energibalansen beräknas till 400 MW redan vid en normalvinter och blir det en så kallad tioårsvinter kan underskottet bli 1500 MW. Detta innebär att reservkraft måste sättas in, då pratar vi el från oljeeldat kraftverk. Så mycket för det miljövärnet.

Annons:

Risken är att att elen måste stängas av i vissa regioner för att den ska räcka till, så kallad roterande avstängning. Detta är annars vad utvecklingsländer med instabila energisystem i till exempel Afrika, tvingas till. Det riskerar vidare innebära att elbolagen får förhandla med stora elkonsumenter för el-intensiv industri, för att de ska dra ner på sin verksamhet. Det innebär stora konsekvenser för svensk ekonomi och i förlängningen hämmas tillväxt och utveckling. Regeringen har sålt sig till extremister inom kärnkraftsmotståndet och tillväxtfientliga krafter, allt för att klamra sig kvar vid makten, utan minsta bekymmer om vare sig svensk industri eller medborgarnas väl.

Utan Moderaterna hade kärnkraften riskerat försvinna helt. I energiuppgörelsen lyckades vi förhandla bort den skatt som kunnat knäcka verksamheten, samtidigt har också reglerna för avfallshanteringen utformats mer rimliga. Lagstiftningen har också utformats så kärnkraftverken inte ska kunna stängas på godtycklig politisk grund. Gott så, men det kommer inte räcka, detta kan trots allt bara betecknas som skademinimering.

"Som att bevittna en tågkrasch i slow-motion"

Åtgärderna räcker inte, handlingskraft måste visas. Särskilt med tanke på att den nya digitala ekonomin i allt större utsträckning sökt sig till Sverige av just de skäl vi nu håller på att rasera; det vill säga att vi hittills haft billig och stabil elenergiförsörjning. Under lång tid har jag varnat för detta. Det är som att bevittna en tågkrasch i slow-motion, med förfallet gällande Sveriges rykte inom en rad områden. Nu också när det gäller energiförsörjningen och Sverige som ett tryggt och stabilt land för investeringar.

Frågan handlar inte längre enbart om trygg energiförsörjning, det gäller även vårt anseende. Nu måste handlingskraft visas. Vi måste visa att politiken är att lita på, att vi förstår problemen och att vi är beredda att göra något åt dem. Låt oss tala klarspråk och se till att ta ansvar! Det är allvar nu, det handlar om hela vår existens som vi känner den. Många åtgärder måste till, både på kort och lång sikt. En bra start är att visa att problemet tas på allvar. För mig är det självklart att kärnkraften måste finnas som baskraft. Det måste vara förnuftigt att långsiktigt bygga ut, att investera i och forska runt kärnkraftsproduktion av elenergi. Någon måste våga säga det för att vi ska få en trovärdighet för Sverige som investeringsland. Vårt elenergibehov kommer inte att minska på sikt, allt tyder på att det istället ökar, då gäller det att tänka långsiktigt.

Jörgen Andersson (M)

Riksdagsledamot Kalmar län

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt