Annons:

Stenman: Det var Vänsterpartiet som gick i bräschen i skoldebatten

Jens Stenman af Ekenstam anser att det var hans parti som gick i bräschen i skoldebatten. Foto: Jakob Karlsson

Stenman: Det var Vänsterpartiet som gick i bräschen i skoldebatten

Ibland, bara ibland, fastnar en tanke i huvudet.
Den att det kanske inte är sant.
Som här om dagen, när någon – återigen – hävdade att politiska partier bara bryr sig om saker inför valen. Den här gången var det landsbygdspolitik det rörde sig om.

Annons:

Men tänk om det där inte är sant? Tänk om det är helt och hållet tvärtom?

Tänk om det finns – minst – ett parti som bryr sig om det där precis hela tiden, men att en del väljare inte lyssnar? Alls? Att en del väljare bara bryr sig när det är val?

Kan det vara så?

Sida upp och sida ned

Jag gick igenom vad jag personligen skrivit i media de senaste fyra åren. Artikel på artikel, insändare på insändare om landsbygdspolitik – Pelarne, Mötesplatser, Locknevi, näringslivsutveckling på landsbygden, skolor, bostäder, befolkning, föreningar …

Jag gjorde samma sak med Vänsterpartiets politik i Vimmerby kommun och kikade då på det viktigaste dokumentet vart år. Budgeten – Mötesplatser, landsbygdspengar, föreningsbidrag, mer resurser till skolor, servicepunkter, microstöd till företag …

Sida upp och sida ner med förslag för landsbygden.

Gick i bräschen

Det är inte innehållslösa ord om att ”vi ska satsa och värna om landsbygden”, utan det är konkreta förslag på HUR det ska gå till.

Och som kronan på verket – skoldebatten – folkomröstningen, kampen för landsbygdsskolorna. Det var Vänsterpartiet som gick i bräschen. Det var Vänsterpartiet som ordnade med de första protestlistorna. De som samlade över tusen namn redan de första timmarna.

Vänsterpartiet skrev insändare, debattartiklar, argumenterade.

Det finns andra partier som också hjälpte till. Utan dem hade det inte slutat som den gjorde. Vi gjorde det tillsammans. Hela kommunen. Invånarna. Och flera partier.

Inte en enda insändare

Sen finns det de som söker ta åt sig äran för skolorna. Men jag kan inte hitta en enda insändare från dem då. Inte en enda debattartikel.

De har under perioden aldrig lagt en egen budget. Aldrig kommit med konkreta förslag som visar hur deras värnande av till exempel landsbygden konkret ska gå till.

Om man inte vet vilket parti det är så har man nog som väljare inte lyssnat. Lyssnar man inte är det såklart svårt att höra att partier bryr sig mellan valen. Och lyssnar man bara till ett parti som varit tyst, är det naturligtvis så att det bara säger saker när valet är nära.

Jens af Ekenstam Stenman – V i Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt