Annons:

DEBATT: Utan köpare finns ingen marknad för tjuvar

Utan köpare finns inga tjuvar, menar insändarskribenten. Foto: IF Skadeförsäkringar/Pressbild

DEBATT: Utan köpare finns ingen marknad för tjuvar

Förr eller senare kommer de flesta att drabbas av något brott. Inbrott i sin bostad skapar många starka känslor hos de drabbade. Vi drabbades i mitten av juli, vår fritidsbostad som vi använder året om. Vår trygga idyll ute i skogen utanför Vimmerby hemsöktes av tjuvar.

Annons:

De stal bland annat kläder, kosmetika, dammsugaren. Leksaker som en liten radiostyrd helikopter, en pilbåge med pilar. Tjuvarnas byte blev också router till internet, mobilladdare, verktyg också en antik fotogenlampa. Oreda och uppbrutet fönster mötte oss.

Värdet av bytet motsvarar ett antal tusen kronor. Den här beskrivningen passar in på väldigt många inbrott som drabbar bostäder och fritidsbostäder. Tjuvar är personer med låg empatisk förmåga. Egoismen är på topp när de begår brotten. De får endorfinkickar av sina lyckade brott.

*

Men de värsta skurkarna är de personer som handlar billigt stöldgods. Även de stora egoister som inte är så noga med varifrån en billig kamera eller en ny tigersåg för 100 kr kommer. Det är allas ansvar att begränsa arenan för tjuvarna.

Hälarna som som köper stöldgods finns överallt i alla samhällen och grupperingar. Det är inte okey att handla billigt hur som helst. Inte ens på Blocket eller motsvarande forum om det finns ett brott bakom. Lagen kräver av köparen stor aktsamhet.

Har du varit oaktsam när du köpte den billiga tigersågen i sin originalförpackning, och det finns anledning att anta att säljaren kommit åt föremålet genom brott, döms du för häleri. Att köpa eller dela bytet av ett brott är häleri. 

*

Du får inte heller förvara eller transportera stöldgods. Tjuvarna har en egen bostad någonstans. Bor de hos föräldrarna eller någon släkting eller sambo kan även dem dömas för häller. Om de förvarar föremål, tagit emot gåvor, fått pengar, smycken eller annat som varit åtkommet genom brott.

Om du känner till någon som ofta handlar billigt av ”någon”, kan transaktionerna vara fråga om häleri. Eller har den som ofta handlar billigt en sällsynt förmåga att köpa kvalitetsprodukter till sagolika priser.

*

Inbrottet som vi drabbades av i juli var planerat. Några dagar innan hade någon varit här och tittat. En liten plasthink för bär som vi brukar använda ute hade ställts tätt intill entrédörren. Om den inte togs bort skulle den signalera att det var fritt fram.

Lägg till att vårt hus finns längs en mindre väg långt från landsvägen. Allt sammantaget, vad som stulits, planeringen för brottet och husets läge ute i skogen ger en bild av brottslingarna. Det är lokala tjuvar som känner trakterna som utfört brottet. De har sina egna hem inom en radie av högst tre mil.

Inga utländska tjuvar som inte känner till vägarna ger sig ut i okända skogar. Risken är för stor att de inte kan fly ut till de stora trafiklederna om de blir upptäckta utan kör vilse och kan gripas. 

*

I Vimmerby kommen är det troligt att våra tjuvar finns att söka. Men även de som har tagit emot eller köpt stöldgodset. Om du får en känsla av att du kan ha information om detta kan du kontakta Polisen.

Jag rekommenderar att du gör det via Polisens hemsida där du kan lämna tips och vilken annan information som helst som kan vara bra för Polisen att känna till. Fördelen med att använda Polisens hemsida för att lämna information är att inkommande skrivelser registreras. Du kan givetvis vara anonym.

Det som är viktigt för oss alla och vår trygghet i kommunen är att du förmedlar var du vet eller anar om brottslighet. Kan vi begränsa hälarna, de som gör vinster på tjuvarnas insatser kommer inbrott och stölder att minska. Utan köpare ingen marknad för tjuvar.

Fd. Brottsutredare

Carlo Petersson

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt