Annons:

Brunegård (KD): Bort med klåfingriga politiker från kulturen!

Tack, Jonas Hellberg (S), för möjligheten att berätta om Kristdemokraternas prioriteringar i statsbudgeten!

Annons:

Kristdemokraterna högsta prio är jämlik vård, bättre ekonomi och större trygghet för barnfamiljer och äldre. Vi vill återupprätta befolkningens tillit till att samhällets skydd finns där när man behöver det. Rättsväsendet måste fungera, med tillräckligt många poliser. Inom dessa områden lägger vi varenda krona vi sparar genom att dra in gratis museibesök för storstädernas höginkomsttagare.

För Kristdemokraterna var emot införandet av gratis museibesök. Vi menade att det bara skulle gynna de ”redan frälsta” kulturkonsumenterna i storstäderna. Effekterna har utvärderats och kritikerna fick rätt. Det blev inte fler museibesökare från landsorten eller utsatta förortsområden.

Men de som redan tidigare brukade besöka muséer gör det oftare. S, MP och V skickar alltså en ansenlig summa rakt i fickan på höginkomsttagare i storstadsområdena, samtidigt som muséernas kassaintäkter rasade. En dyr och helt missriktad satsning, som Kristdemokraterna vill ta bort.

 *

Vi kristdemokrater menar att politiken har sina gränser. Politiken ska inte in och röra i det som kan skötas av personer, som står närmare den aktuella verkligheten. Vi tror inte att politiska krav om exempelvis genuscertifieringar och feministiska perspektiv nödvändigtvis bidrar till att potentiera verksamheten.

Tvärtom riskerar sådan styrning förlama utveckling och initiativkraft. Idag ligger gigantiska samlingar gömda och glömda i arkiv. Ingen hinner ägna sig åt att utforska dem och visa upp dem för allmänheten, eftersom så mycket tid och fokus går till att krypa för mer eller mindre relevanta politiska direktiv.

 *

I många andra länder har kulturverksamhet professionella styrelser. Det vill vi införa i Sverige också.

Hellberg tycks omedvetet vara inne på liknande tankegångar. Han skriver att politikerna håller ”armlängds avstånd” från verksamheten. Ändå vill de vara med och peta. Ta istället steget fullt ut.

Lämna över styrelseansvaret till dem som har kunskap och är bäst skickade att ta tillvara de kulturella och materiella skatter som finns i arkiven! Avpolitisera kulturen och låt sakkunniga ta ansvar till att utforska, utveckla och visa upp samlingarna för allmänheten!

Vi tycker inte man ska sitta i Stockholm och peka ut vilka kulturinstutitioner som ska stödjas i Kalmar län. Landsting/regioner som ingår i kultursamverkansmodellen beslutar nu, tillsammans med länets kommuner, det civila samhället och kulturlivet, hur det statliga bidraget fördelas till regional kulturverksamhet. KD ökar anslagen för att stärka den nära samverkan ute i regionerna. Vi lägger också mer än regeringen till civilsamhället, idrotten och samfunden.

Kristdemokraterna vill kulturens bästa. Bort med klåfingriga politiker som lägger direktiv som stör kulturverksamheten! Låt kulturen utvecklas lokalt och regionalt, låt dem som kan kultur också utveckla den så att fler invånare kan ta del av den – och ta vara på civilsamhällets kraft!

Gudrun Brunegård (KD)

Oppositionslandstingsråd

Fotnot: Jonas Hellbergs debattinlägg kan du läsa här.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt