Annons:

V: 17 000 invånare kräver att man tänker annorlunda

Sandra Sjöblom är en av politikerna som skrivit under debattinlägget. Foto: Jakob Karlsson

V: 17 000 invånare kräver att man tänker annorlunda

17 000 invånare vill (s) se i Vimmerby kommun till 2022. Vi i Vänsterpartiet välkomnar sådana högt ställda visioner. Det kräver nämligen att man tänker annorlunda. I riktningar som Vänsterpartiet redan har funderat och presenterat i andra sammanhang.

Annons:

Nyårsafton 2017 bodde 15 728 personer i Vimmerby kommun. Det innebär att vi måste ”hitta” 1 272 personer under fem år. Ett tufft mål. Men inte omöjligt!

Man framhåller såväl bostäder som jobb och en attraktiv kommun som viktiga faktorer.

Bostäder ter sig som en flaskhals. Med knappt två personer per hushåll i genomsnitt behövs någonstans i storleksordningen 700 nya bostäder på fem år. Det blir svårt att både finna plats, pengar och tid att bygga dem.

Som tur är finns det en outnyttjad potential – Landsbygden.

*

Överallt på landsbygden – i hela Sverige, även i Vimmerby kommun – står tomma bostäder. Det är fel att säga att alla väntar på nya invånare. Många lämpar sig inte för annat än fritidsboende eftersom de saknar en eller flera moderniteter. Andra är ägarna inte intresserade av att se åretruntboende i.

Efter att ha sållat bort dem återstår bostäder där ägarna faktiskt kan tänka sig att endera sälja, flytta in själva, eller hyra ut. Det här är en potential som ingen i hela landet verkar ta hänsyn till när man pratar bostadsbrist.

Det finns exempel på bygder i Sverige som skapat lokala bostadsförmedlingar. Man inventerar de tomma husen, frågar ägarna om dem, sammanställer alla som är aktuella för inflyttning och hjälps åt att marknadsföra dem.

Tänk vad bra det skulle vara om en hel kommun stod bakom det och de boende slapp göra det ensamma, som varit fallet på alla de ställen där man framgångsrikt gjort det här.

Helt i linje med tankar som Vänsterpartiet fört fram tidigare!

*

Jobb kan också te sig som en flaskhals. Men ingenstans finns det ett fixt antal arbetstillfällen. Arbetstillfällen skapas av människor. Fler inflyttade människor leder till ökat behov av och ökade möjligheter till fler anställda inom en rad verksamhetsområden.

Dessutom kommer många ha egna idéer med sig. Precis som vi som redan bor här har egna idéer.

Vi satsar årligen x antal miljoner på näringslivsarbete och y antal miljoner amorterar vi på lån för mark vi iordningställt åt företag. Det mesta av det här kommer staden Vimmerby till del – Hur många arbeten, konkret, har skapats på landsbygden i Vimmerby kommun de senaste fem eller tio åren till följd av de här miljonerna?

Självklart har vi alla nytta av nya arbeten i Vimmerby, men det gäller också tvärtom. Alla har vi nytta av nya arbeten i hela kommunen!

Att arbeta mer aktivt och komma idéer till mötes – i HELA kommunen – får näringslivsverksamheten att växla upp och gå på alla cylindrar istället för bara hälften av dem.

Något som Vänsterpartiet lyft fram flera gånger.

*

En attraktiv kommun ter sig också för många som en flaskhals. De senaste årens debatt har ofta fått en negativ klang och vinkling. Men det är inget som behöver vara bestående. Alla kan själva bidra till den förändringen.

Vimmerby har gott om attraktiva möjligheter. Om vi vill ha fler boende hit och skapa fler arbetstillfällen och kan utnyttja HELA kommunen för det är det till exempel en oerhörd tillgång att vi har landsbygdsskolorna kvar.

Tala väl om din egen bygd! Hjälp till att locka människor hit! Var öppen för andras idéer och förslag. Ta fram dina egna. Våga göra verklighet av dina idéer!

Varje människa som flyttar hit ökar våra inkomster, varje företag som startar ökar möjligheterna för människor att flytta hit, varje aktivitet som någon arrangerar ökar chansen till en meningsfull fritid.

Det gläder oss i Vänsterpartiet om s börjar svänga runt och se på Vimmerby kommun på vårt vis!

Så bygger vi Vimmerby från grunden.
 

Sandra Sjöblom
Peter Lingeteg
Jens af Ekenstam Stenman
– V i Vimmerby. 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt