Annons:

Kant: För ett jämlikare Vimmerby

Vänsterpartisten Jacob Kant vill se ett mer jämlikt Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Kant: För ett jämlikare Vimmerby

Marie Nicholson gör ett par väldigt bra poänger i sin debattartikel (20180812). En vilja att samarbeta och att ibland kompromissa är en viktig förutsättning för en fungerande politisk process och för ett samhälle i utveckling.

Annons:

Att dessutom ha en vänlig ton är något som gör samarbetet både enklare och trevligare. Med detta i åtanke så måste vi dock konstatera att politik i allmänhet och valrörelse i synnerhet handlar om att ställa politiska förslag och visioner, som Nicholson nämner men inte utvecklar i någon vidare utsträckning, mot varandra och se vad utfallet blir och vad väljaren får.

Den samlade borgerligheten har tydligt påvisat att de stödjer den fortsatta vinstjakten i vår gemensamma välfärd. De vill också återinföra en tidsbegränsning för sjukförsäkringen, sänka ingångslöner och är emot skatteavdrag för medlemskap i fackföreningar.

De mest högerextrema vill även sänka de ekonomiska bidragen till kommunerna och inskränka aborträtten. Detta är en politik som bara gynnar de som redan har det bra ställt medan de som har det allra svårast drabbas och klyftorna ökar ytterligare, klyftor som redan ökar snabbare i Sverige än i något annat jämförbart land.

 *

Detta kan vi kontrastera med den ekonomiska politik som Vänsterpartiet genom sin påverkan i budgetarbetet har genomfört under mandatperioden. Tio miljarder i anslag till kommunerna, den största satsningen på årtionden, ekonomiska bidrag för mediciner, glasögon och resor för våra barn och unga, möjlighet till CSN-lån för att ta körkort, med mera, med mera.

Detta är en politik för att minska de växande klyftorna och skapa ett mer jämlikt samhälle. Även på lokal nivå kan man se Vänsterpartiets förda politik som en strävan att skapa ett Vimmerby för alla, ett Vimmerby byggt från grunden.

Vårt arbete för att bevara landsbygdsskolorna, skapa mötesplatser i kransorterna, microstöd till småföretag samt utökat stöd till kvinnojouren är politik som skapar ökad jämlikhet och ger möjlighet för hela kommunen att leva och utvecklas.

 *

Mitt, och Vänsterpartiets, löfte är inte bara liksom Marie att arbeta hårt för det förtroende som våra väljare ger oss. Jag och (V)i lovar också att skapa ett mer jämlikt samhälle, både lokalt och nationellt. Jämlika samhällen gynnar alla. I samhällen som är jämlika så är människor tryggare, friskare och mår bättre. Jag vågar även påstå att jämlika samhällen är vänligare.

Jacob Kant

Vänsterpartiet

Fotnot: Marie Nicholsons debattinlägg kan du läsa här.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt