Annons:

S: Kulturen är en viktig del av den regionala och personliga utvecklingen

Peter Högberg.

S: Kulturen är en viktig del av den regionala och personliga utvecklingen

Under den gångna mandatperioden har landstinget tagit över ansvaret för den regionala kulturen. Tillsammans har vi socialdemokrater genomfört en historisk höjning av anslagen. Totalt har bidragen ökats med 32 procent vilket saknar motstycke i Sverige.

Annons:

Vi har sett till att länet numera stöttar Glass Factory i Emmaboda, Rockarkivet i Hultsfred och nu är med i skapandet av en regional litterär nod i samverkan med Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Med Kalmar kommun gör landstinget även en stor satsning på nya lokaler för Byteatern. Ihop med ett ökat verksamhetsanslag ges det ökade möjligheter att spela mer teater i hela vårt avlånga län. 

Kulturen är en viktig hörnsten i samhällsbygget. Det är en vaktpost för det öppna, demokratiska och toleranta samhället. Med ett fritt och aktivt kulturliv kan samhället möta den ökade intoleransen och värna demokratins kärnvärden.

Vi ser med stor oro på hur främlingsfientliga krafter vill styra och strypa kulturlivet i Kalmar län. Samma slags utveckling sker i flera europeiska länder. I exempelvis Ungern försvårar den högerpopulistiska regimen möjligheten för konstnärer att verka fritt. 

*

Kulturen är nödvändig för människors personliga utveckling och välmående. Vi ser också hur kulturen fungerar som en inkörsport till det svenska samhället för de nyanlända. Kulturen känner inga nationsgränser, där möts olika människor och där lär vi känna vår egen och andras historia. 

Vi socialdemokrater ser kulturen som en viktig del i regionens utveckling. Det finns inget motsatsförhållande att fortsätta satsa på kulturen och sjukvården som en del politiska motståndare försöker få det till. Vi vet att ett levande kulturliv är bra för hälsan.

Vi vet också att besöksnäringen, som är en del av kulturen, är viktig för Kalmar län. Vi socialdemokrater vill arbeta för mer kultur inom vård och omsorg eftersom vi vet att hälsoeffekterna är så positiva. Kulturen hjälper till med tillfrisknandet och bevarar det friska hos oss människor.

En viktig arena för kulturen är folkbildningen i form av folkhögskolor och studieförbunden. Landstinget driver fyra folkhögskolor. Efter valet, när hela det regionala ansvaret samlas i Region Kalmar län, så samlar vi hela stödet till folkbildningen under en regional huvudman. Detta möjliggör satsningar för att ge alla länsborna ännu mer kultur och bildning. 

 *

Vi Socialdemokraterna går till val på att stärka kulturverksamheterna i hela landet, inte bara i storstäderna. Vi föreslår följande:

  • Fri entré till regionala museer. Fri entré till statliga museer blev en stor publiksuccé. Nu vill vi utvidga reformen till fler muséer i hela landet.

  • Fler mötesplatser som är fredade från kommersiella intressen. Vi vill fördubbla stödet till allmänna samlingslokaler och mötesplatser.

  • Ökade resurser till regionala och lokala kulturverksamheter. Oavsett var i landet du bor ska du ha tillgång till konst och kultur av hög kvalitet. Därför vill vi höja anslaget till kultursamverkansmodellen. 

Maria Ixcot Nilsson (S), ordförande Kulturnämnden Landstinget Kalmar län

Peter Högberg (S), ordförande Länsmusiken Kalmar län

Yvonne Hagberg (S), ordförande Kalmar länsmuseum

Jonas Hellberg (S), ledamot Byteatern

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt