Annons:

DEBATT: SD offrar unga tjejers frihet och säkerhet

SD:s förslag om att kraftigt sänka abortgränsen från 18:e till 12:e veckan är ett av flera förslag partiet har, som skulle begränsa unga tjejers och kvinnors liv och säkerhet om de genomförs. Det finns ingenting som tyder på att aborterna minskar vid förbud eller begränsningar i lagstiftningen. Istället dör runt 47 000 kvinnor varje år till följd av osäkra aborter. Det motsvarar i genomsnitt 5 kvinnor i timmen, enligt WHO.

Annons:

Rätten att bestämma över sin egen kropp och hälsa är en mänsklig rättighet som fastställts i flertalet internationella konventioner, ändå glöms denna rättighet ofta bort när det kommer till kvinnor. Och nu vill SD backa årtionden vad gäller svenska kvinnors rättigheter och samtidigt lägga resurser på en nationell handlingsplan för att minska aborttalen. 

Hur nödvändigt är det när 94 procent av alla aborter 2016 gjordes före graviditetsvecka 12, enligt socialstyrelsens senaste siffror? Samtidigt har andelen aborter som görs före vecka sju ökat sedan 1990-talet och fördubblats 2016, jämfört med 2006. Dessutom fortsätter tonårsaborterna att minska i Sverige. Färska siffror från Socialstyrelsen visar i de närmaste en halvering i gruppen kvinnor 15–19 år, jämfört med för tio år sedan.

Tjejjouren Madicken och Sveriges andra tjejjourer jobbar dagligen med att stötta unga tjejer. När vi är ute i skolor möter vi ungdomar med stort behov av att få prata om könsroller, sex, porr, var gränserna går och hur tjejer ofta tvingas ta större ansvar för sin sexualitet än killar. 

Men genuspedagogik beskrivs av SD som ”övergrepp mot barns identitet”.  SD-kvinnor vänder sig också emot, både att det forskas kring skillnader i villkor mellan könen och att det görs aktiv politik för att minska könsklyftorna. Vi menar att genusarbete i skolan handlar om allas rätt till lika möjligheter och samma frihet. Det handlar om att alla barn och unga ska kunna få uttrycka sig, utvecklas och få samma möjligheter. Men detta verkar inte SD prioritera, eftersom partiet även röstade emot att göra FN:s barnkonvention till lag. 

"En sann nollvision"

Ändå säger SD värna om just barnen. Samtidigt vill partiet dra ner barnbidraget med 4,5 miljarder redan nästa år och ytterligare 4,7 miljarder 2020. Detta finns att läsa i partiets budget, utgiftsområde 12, Ekonomisk trygghet för familjer och barn. 

Istället för att inskränka unga tjejer och kvinnors livsutrymme vilket är en konsekvens av SD:s förslag om en sänkt abortgräns, menar vi att sexualitet, samtycke och identitetsfrågor borde få en tydlig plats skolplanen och vara en större del i undervisningen. Inte minst för att utmana porren, könsroller och könsmaktsordningen. Det menar vi är en sann nollvision för aborter.

Är ni beredda att offra era döttrars framtida frihet och säkerhet den 9 september?

Tjejjouren Madicken 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt