Annons:

Piratpartiet: Basinkomst – garanterad trygghet för alla

Johan Tibbelin och Anna Tibbelin har skrivit en debattartikel. Foto: Piratpartiet

Piratpartiet: Basinkomst – garanterad trygghet för alla

Dagens trygghetssystem innebär att många människor faller mellan stolarna och ställs helt utan inkomst. Genom att ersätta dagens system med en basinkomst så kan Sverige återigen erbjuda människor den grundläggande trygghet som de har rätt till.

Annons:

Piratpartiet vill se en trygghet som dagens Sverige inte kan erbjuda. Därför förordar vi basinkomst som ersättning för dagens många och olika trygghetssystem. Ingen ska behöva oroa sig för sin försörjning när man är studerande, föräldraledig, sjuk, arbetslös eller pensionär.

Att ständigt behöva oroa sig för hur man ska kunna betala sina räkningar gör inte att man studerar bättre, är en bättre förälder, blir frisk snabbare, hittar ett jobb fortare eller att man kan slappna av efter ett långt och avslutat yrkesliv.

I dagens system så är man också ständigt begränsad vad man får och inte får göra. Den som är sjuk eller arbetslös kan till exempel inte bara pröva att påbörja en utbildning för att komma vidare i livet utan att riskera sin inkomst.

 *

Med en basinkomst så kan Sveriges befolkning fokusera på det viktiga i livet, att hitta sin plats i samhället, att hitta ett arbete man trivs på och mår bra av. Fler skulle våga starta eget på väg tillbaka från sjukdom just för att man inte behöver oroa sig för sin inkomst.

I Sverige ökar sjukskrivningarna, främst inom psykisk ohälsa. Folk blir inte friskare snabbare för att man får avslag på sin begäran om sjukpenning. Det som händer är att man förlorar tilltron till det svenska trygghetssystemet när man inte kan lita på att läkarintyget man fått kommer räcka.

*

Vi vill att svenska folket ska känna trygghet. Ingen ska efter flera månader av sjukskrivning och utebliven inkomst behöva få ett sådant här besked: ”Med all respekt för dina besvär men vi anser inte att din arbetsförmåga varit tillräckligt nedsatt för att du ska kunna få sjukpenning.”

Ingen ska behöva oroa sig över att krångliga regler och obegripliga undantag innebär att man trots mångårigt medlemskap i en a-kassa blir nekad ersättning.

En röst på Piratpartiet är en röst för trygghet.

Anna Tibbelin,

Piratpartiet Kalmar län

Johan Tibbelin,

Aktivistsamordnare södra distriktet, Piratpartiet

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt