Annons:

KD ställer frågan:

Gudrun Brunegård är orolig över cancervården i Västervik. Foto: Jakob Karlsson

KD ställer frågan:"Hur ska cancerpatienter i norra länsdelen få jämlik vård?"

Gudrun Brunegård och Maud Ärlebrant, båda Kristdemokrater, ställer två frågor till Landstingsråd Lena Segerberg (S) om lika vård för länets cancerpatienter.
"Under sommaren och tidig höst är bilden att behandlingsenheten vid Västerviks sjukhus fungerat allt sämre eller inte alls. Nu vill vi veta vilka åtgärder du vidtagit för att skapa en stabil struktur för cancerpatienter", skriver Gudrun och Maud.

Annons:

Så här skriver KD i interpellationen: 

"Vid Västerviks sjukhus finns sedan nio år en behandlingsenhet för cellgiftsbehandling av cancerpatienter. Sedan 2015 ingår behandlingsenheten i Västervik i den länsövergripande onkologiska kliniken vid Länssjukhuset i Kalmar. Under de senaste åren har allt större problem uppdagats.

Patienter har under flera år märkt av en oro bland personalen, som bland annat bottnat i att man inte haft någon fast läkare och som lett till att flera sjuksköterskor slutat. En onkolog hyrdes in på deltid, som var beredd att ta fast anställning, men ansågs för dyr. Istället skulle behandlingsenheten bemannas från onkologkliniken i Kalmar.

Under sommar och tidig höst är bilden att behandlingsenheten fungerat allt sämre eller inte alls. Patienter som sökt kontakt med enheten har hänvisats till kirurgmottagningen, som inte haft någon information. Det har till och med hänt att läkare från onkologkliniken i Kalmar, under mottagningsverksamhet på Västerviks sjukhus har skickat patient till behandlingsenheten, utan att känna till att den var stängd på grund av personalbrist.

 Enligt uppgift ska nu behandlingsenheten hålla öppet två dagar i veckan, till stor del bemannad med hyrsjuksköterskor och sjuksköterskor från Kalmar.

 För den enskilda cancerpatienten skapar den rådande situationen stor otrygghet med bristfällig information och nya ansikten på behandlande personal. En del patienter har hänvisats till att få sina behandlingar utförda i Kalmar flera gånger i veckan, vilket åsamkat stora besvär.

Våra frågor är därför följande:

 - Vilka åtgärder har du vidtagit för att skapa en stabil struktur, där cancersjuka patienter får god och trygg vård med kontinuitet i norra länsdelen?

 - Har bakomliggande orsaker till personalflykten analyserats och åtgärdats?"

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt