Annons:

Rolf Rossander: ”Tillhör norra Kalmar län rätt region?”

Det finns inte några onkologer kvar på Västerviks sjukhus. Få operationer görs här, det största antalet av canceroperationerna görs i Kalmar. Det är orimligt långa väntetider för prostataoperation som leder till oerhörda lidande för de drabbade.
- Om inte fler operationer görs på Västerviks sjukhus, tillhör vi inte fel region. I Linköping har man längre erfarenhet av operationsrobotar än vid Länssjukhuset i Kalmar. Borde inte norra Kalmar län tillhöra Östergötlands region i stället, säger Rolf Rossander, ordförande i Prostatacancerföreningen Tjust Västervik.

Annons:

Regeringen avsatte 2 miljarder kronor för att under 2015–2018 genomföra en nationell satsning på att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna i cancervården. För prostatacancer, som hade längst väntetider av alla cancersjukdomar, var målet att ingen skulle behöva vänta mer än maximalt 60 dagar mellan remiss och den vanligaste behandlingen, kirurgi. Utgångsläget var 168 dagar (år 2015). Förbättringar har gjorts och 2018 ligger prostatacancervården på en medianväntetid i hela Sverige på 134 dagar. Det är dock mycket långt kvar till målet att alla prostatacancerpatienter ska ha en väntetid på max 60 dagar. Bara 3,9% av de med svår prostatacancer får vård inom den beslutade maximala kötiden på 60 dagar.

– Prostatacancerföreningen Tjust Västervik kräver krafttag mot de orimligt långa väntetiderna för prostatacancerpatienter som leder till ett oerhört lidande för de drabbade och medför risk för att sjukdomen förvärras. Dagens situation är närmast skandalös och väntetiderna måste helt enkelt bli kortare. Det uppsatta målet är väntetider på max 60 dagar. I Region Kalmar har väntetiderna från remissbeslut till operation varit år 2015: 148 dagar, 2016: 105 dagar och 2017: 122 dagar. För att nå uppsatta mål krävs ett större engagemang av ansvariga sjukvårdspolitiker, säger Rolf Rossander.

Satsar politikerna rätt i norra länsdelen?

Rolf Rossander är tveksam till om politikerna i Kalmar län satsar rätt för norra länsdelen.

- Det finns inte några onkologer kvar i Västervik längre. Det kommer hit några onkologer från Kalmar några dagar i veckan. Det är viktigt att få kontinuitet och träffa samma läkare vid varje tillfälle, så är det inte på Västerviks sjukhus. 

Det är få operationer som görs vid Västerviks sjukhus, de flesta patienter opereras i Kalmar

Länssjukhuset i Kalmar har köpt in en operationsrobot för prostatacanceroperationer, vilket Rolf Rossander är ett steg i rätt riktining.

- I Linköping har man sedan länge haft en operationsrobot och är vana vid att använda den. Varför skickas inte patienterna dit istället för till Kalmar. Är deet så att norra Kalmar län skulle tillhöra region Östergötland i stället, för att få bättre vård, säger Rolf Rossander.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt