Annons:

"En besparing som innebär sämre hälsa och livskvalité"

Den flitige debattören Tomas Holgersson ger sin syn på kostbesparingsförslaget i ett debattinlägg på Dagens Vimmerby.

Annons:

Jag börjar med ”Vad var det jag sa”, så är det sagt.

I den turbulens som nu verkar vara normaltillståndet i Vimmerby kommun har kostchefen nu föreslagit drastiska försämringar för kostverksamheten som vänder sig till de äldre. Det är svårt att tro att förslaget om att ta bort lunchserveringen på Frödala i Frödinge och Solgläntan i Tuna samt frukost och kvällsmål på Granen kommer att bli ett beslut av politikerna, men helt säker kan man inte vara. Kommunens ansträngda ekonomi gör det nödvändigt för politiker och tjänstemän att leta efter besparingar överallt, men förhoppningsvis höjer man blicken tillräckligt för att se helheten och inte bara till den egna verksamheten. Det aktuella förslaget om kosten innebär att kostnaden ökar på andra ställen och att man har kvar kostnader för till exempel lokaler som utnyttjas sämre, det är också en form av kostnad. En kostnad som inte går att ange i kronor och ören är den oro och otrygghet som drabbar de äldre och som i förlängningen innebär både sämre hälsa och livskvalité.

Kloka politiker inser detta. Kloka politiker som var aktiva under förra mandatperioden kanske erinrar sig hur debatten gick då, det var ett väldigt tryck från många att det borde byggas flera Trygghetsboenden, ett tryck som jag själv fick känna av vid otaliga tillfällen. Jag tyckte då och tycker fortfarande att Trygghetsboende är väldigt bra, men min uppfattning då var densamma som nu, se till att klara det vi har innan vi bygger mera. Vi måste ha verksamheter som fungerar anständigt med personal som orkar med jobbet och brukare som känner sig nöjda. ”Vi bygger först och ordnar finansieringen sedan” var bara ett av många uppseendeväckande argument jag fick höra. Att de politiker som då var så angelägna om flera Trygghetsboenden nu skulle rösta bort de vi har är förhoppningsvis inte möjligt.

Det frågas efter alternativ, jag var tidigt ute med ett sådant. Höj skatten redan 2015 med upp till en krona, det motsvarar ganska exakt de ökade kostnaderna i form av räntor och avskrivningar som de stora investeringar kommunen gjort för med sig. Jag lade också till att en så stor skattehöjning inte är den enkla väg man kan tro, det kommer ändå att bli väldigt tufft att klara skola och omsorg.

Vid den tidpunkten var Moderaterna upptagna av att berätta om att man vänt ekonomin, vilken bra koll man hade på densamma och att skattehöjning var utesluten.

Skattehöjningen kom, för sen och för liten, men det som är gjort kan inte göras ogjort. Därför är det så viktigt att det som ännu inte är gjort görs med eftertanke och gott omdöme. Ekonomi i balans är nödvändigt, men det är bättre med en något långsammare process än att stressa fram åtgärder som förstör så mycket för så många.

                    Tomas Holgersson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt