Annons:

Axelsson: Nu räcker det med snabbmatsställen i Vimmerby

Caroline Axelsson (MP) skriver på DV:s debattsida att det räcker med snabbmatsställen nu. Foto: Privat

Axelsson: Nu räcker det med snabbmatsställen i Vimmerby

"Är det verkligen vad vi har längtat efter i Vimmerby - ännu ett ställe som säljer billiga, flottiga hamburgare med slokande, halvrå pommes med noll näringsvärde?" Det skriver debattören Caroline Axelsson (MP) på vår debattsida om Frasses etablering i Vimmerby.

Annons:

Frasses låter meddela i denna tidning att Vimmerby passar dem ypperligt. Om etableringen i Vimmerby passar denna hamburgerkedja utmärkt så kan jag meddela att den passar inte Vimmerby utmärkt.

Frasses känns som en hamburger-kedja som inte imponerar på nån. Jag är ledsen alla näringslivskramare, men det är min uppfattning och jag delar den med många. Är det verkligen vad vi har längtat efter i Vimmerby - ännu ett ställe som säljer billiga, flottiga hamburgare med slokande, halvrå pommes med noll näringsvärde.

Snarare borde man ha varningsskyltar på förpackningarna. Snabbmat innehåller ämnen som är cancerframkallande (kött har bevis i flera forskningsstudier som en orsak till en ökad risk för mag- och tarmcancer.) Man vet sedan länge att kombinationen fett (olja i pommes, animaliskt fett i köttet) och socker (som finns i brödet, ketchupen, läsken - ja i det mesta) är en direkt orsak till övervikt och hjärt- kärlsjukdomar.   

Drunknar i skräpmat

Jag säger inte att alla ska bli vegetarianer. Men vi drunknar i skräpmat som hamburgare och pizza. Snabbmatsställen finns ju 6-7 stycken. Vad vi behöver, vad alla behöver INKLUSIVE våra kära turister är inte onyttig och fet mat.

Vi behöver näring från mat som är bra för oss OCH miljön. Varför kan vi inte se en vegetarisk restaurang etablera sig? Eller en som bara använder lokala råvaror men till ok pris? Var i Vimmerby kan du hitta en ok pastarätt till exempel? Alla har inte råd med Brygghusets ryggbiff.

Vi behöver tänka om och kräva ett vettigt utbud i Vimmerby. Vår stad behöver bli ett föredöme när det gäller både mat och miljö. Idag är vi tillbaka på 70-talets nivå och stampar på fler än ett plan.

Ett steg längre

Det senaste halvåret har jag besökt både Vadstena och Stockholm för att smörja kråset. Som vegetarian har jag inte haft minsta bekymmer med att, kväll efter kväll,  hitta en rätt jag vill ha på menyn (oavsett restaurangval) eller en rätt som jag faktiskt tyckte var god.

I Stockholm har man gått steget längre, här är trenden att ge folk vad de vill ha stark. De allra trendigaste krogarna serverar numer alltid ett veganskt alternativ. Då menar jag inte bara varmrätt utan även för- och efterrätt.

Det handlar om att förstå att mat är viktigt. Det är inte bara bukfylla. Du är vad du äter. Fler och fler inser idag att vi behöver välja klokt av flera skäl. Inte minst för att minska klimatpåverkan. Därför väljer många vegetariskt.

Utbudet är pinsamt

De som väljer att turista hos oss är ofta människor med höga krav. Med smak och omsorg om sin och sina barns hälsa. Det utbud av restauranger som vi i Vimmerby kan erbjuda är pinsamt dåligt om jag jämför med t ex Vadstena som dock är en mindre kommun (ca 8000 invånare). 

Varför har vi inga höga krav på matutbudet när vi har det på mycket annat? I halva mitt liv, 17 år har jag varit vegetarian. De flesta år har jag bott i Vimmerby. Det finns en, kanske två rätter som jag vill betala för i vår stad.  Det är en stor sorg för mig som älskar god mat att jag så sällan känner mig hågad att gå på restaurang här. 

Nej, nu får det vara nog med skräpmat. Vi måste ställa krav på bra mat för att hela samhället har ett behov av det. Använd din konsumentmakt och fråga efter vad du vill ha på menyn. Annars kommer vi snart inte kunna välja ett nyttigt alternativ. Din kropp, dina barn och ditt samvete kommer att tacka dig.

Caroline Axelsson

Miljöpartiet

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt