Annons:

Revisorn: Vi har två helt olika uppdrag

Eftersom det verkar finnas olika uppfattningar om hur en revision hanteras i ett kommunalt bolag vill jag komma med ett förtydligande.

Annons:

Yrkesrevisorn och lekmannarevisorn har två helt olika uppdrag så det är helt naturligt att yrkesrevisorns revisionsberättelse och lekmannarevisorns granskningsrapport inte innehåller samma iakttagelser.

Den auktoriserade revisorn granskar bolagets bokföring, att moms och övriga skatter betalats på ett korrekt sätt etc. Yrkesrevisorn är även tvungen att uttala sig i ansvarsfrågan.

Lekmannarevisorns roll är att granska om bolaget följt direktiv och beslut från kommunfullmäktige, de policies som kommunen och de kommunala bolagen har att följa samt om den interna kontrollen varit tillräcklig. Lekmannarevisorn kan göra ett uttalande om hen tycker att bolagsstämman skall rikta en anmärkning mot bolagets företrädare.

Jag och den auktoriserade revisorn har haft några samtal om granskningen och har inte haft några synpunkter på respektive rapport. 

Då några av de noterade bristerna faller tillbaka på 2014 års förvaltning har jag valt att kon­statera brister inom områden där förbättring måste ske i stället för att föreslå att man skall riva upp gamla beslut i ansvarsprövningen.

Ulf Svensson

Lekmannarevisor

Vimmerby Fibernät AB

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt