Annons:

DEBATT: Offras Yxern på Miljöpartiets altare?

Debattören Anders Fransson på den tiden han kunde använda sin båt i Yxern. Foto: Privat

DEBATT: Offras Yxern på Miljöpartiets altare?

Yxern töms på vatten. Bedömare uppger att läget i maj 2016 är värre än någonsin. I morgon ska kommunens elavtal med Bixia diskuteras på fullmäktige. Fram tills dess publicerar Dagens Vimmerby tre debattinlägg av Anders Fransson. Det här är den andra delen.

Annons:

Tekniska verken i Linköping är huvudägare i regleringsföretaget som utvinner elen från Yxern och försäljningen sker i huvudsak via företaget BIXIA. Tekniska verkens styrelseordförande heter Nils Hillerbrand, miljöpartist. Man kan ju misstänka att Hillerbrands intresse för att rädda sjön Yxern inte har högsta prioritet.

Miljöpartiet är övertygade om att det är enkelt att ersätta kärnkraften med bland annat vattenkraft och samtidigt producera tillräckligt mycket förnyelsebar el för att bli av med oljeberoendet. Att i det läget verka för mindre vattenelproduktion från Yxern skulle äventyra miljöpartiets mål – då offrar man hellre sjön i grannkommunen.

Olönsam kärnkraft

Centerns och Miljöpartiets idoga arbete börjar nu att ge resultat. OKG:s huvudägare Eon har beslutat stänga två nyrenoverade reaktorer av tre i Oskarshamn. Detta medför nästan en halvering av el-produktionen. Enligt Eon är orsaken att den nya kärnkraftsskatten som regeringen infört gör elproduktionen olönsam.

Den årliga elproduktion som nu stoppas motsvarar energin i cirka 500 000 kubikmeter diesel. Den energimängden motsvarar medelförbrukningen av all el, hushåll och industri för två kommuner av Vimmerbys storlek. Vid elproduktion med kärnkraft bildas ingen koldioxid. Samtidigt som vi börjar stänga av elproduktionen via kärnkraft försöker vi få ned koldioxidutsläppen genom att ersätta oljan med el. Elbilar, elcyklar, elektriska gräsklippare, värmepumpar med mer.

El från 330 sjöar

Energipolitiken går ut på att ersätta oljan med el och samtidigt ta bort kärnkraften som står för 40 % av elproduktionen. Detta är ett gigantiskt energiexperiment som kommer att skada vår ekonomi allvarligt.

Det behövs el från i storleksordningen 330 sjöar för att ersätta de stängda Oskarshamnreaktorerna. Kraftverken i Yxerns regleringsområde har en årsproduktionen av el som motsvarar ca 1 500 kubikmeter diesel

Det går åt ca 170 anläggningar av typ Tallholmen för att ersätta Oskarshamnreaktorerna.

Vimmerbys kraftvärmeverk producerar elenergi som motsvarar ca 3 000 kubikmeter olja.  Tallholmen är smart byggt. Man tar tillvara den energi som normalt kyls bort vid elproduktion och säljer det som fjärrvärme. Problemet blir om man skall bygga ut anläggningen. Då kommer det att bli svårt att få avsättning för överskottsvärmen, och man måste bygga kondenseringstorn.

Smålands skog räcker inte

Ett annat problem kommer att bli råvaruförsörjningen. Enligt VEMAB behöver anläggningen 1 500 långtradare med flisat skogsavfall per år. Tallholmen fick kommunens miljöpris för att det drivs med skogsavfall. Slutavverkning av 1 ha skog ger flisat skogsavfall som fyller en långtradare. Alltså måste man slutavverka 1 500 ha skog varje år i närområdet för att försörja Tallholmen.

Enligt lantbruksuniversitetet kan man bara ta bort skogsavfallet från skogen en gång under ett träds livscykel (70 år) utan att försämra tillväxten. Detta ger att man behöver tillgång till 100 000 ha skog för långsiktig hållbar energiförsörjning.

Vimmerby kommun är 114 000 ha stort varav kanske hälften skog. Det finns inte tillräckligt med skog i hela Småland för att ersätta de stängda Oskarshamnreaktorerna med el producerat på skogsavfall.

El är färskvara

Det behövs ca 170 000 ladugårdstak med solpaneler för att ersätta Oskarshamsreaktorerna.

En solcellsanläggning på 100 kvadratmeter producerar energi som motsvarar cirka 3 kubikmeter olja varje år. El är färskvara, det måste förbrukas samtidigt som det produceras. Det pågår utveckling av batterier som kan användas för mindre förbrukare upp till en bils behov men för industriella ändamål finns än så länge ingen lösning. En februarimorgon klockan 5 och 20 grader kallt behövs stora effekter el.

Industrierna startar, kupévärmarna i bilen och elvärmen/värmepumpen i huset går på full effekt samtidigt som tillskottet av solvärme är marginellt.

Vart tog vallöftena vägen?

Än en gång är det landsbygden som skall offras. GROT från Vimarhems balkonglådor och dammen i Källängsparken som vattenmagasin räcker ju inte långt. I dagsläget offras vår sjö Yxern för att förse kommunen med el och vi måste antagligen odla energiskog på våra åkrar för att hålla Tallholmen och andra framtida bioelanläggningar med bränsle.

Vart tog snacket om landsbygdssatsningar under valet vägen? Fiber till alla, öppna landskap och vackra sjöar! Hur vackert blir det att köra på landsbygdsvägarna med 6 m hög energiskog på båda sidor?

Eftersom landsbygden får stå för den framtida energiförsörjningen är det märkligt att vi inte får ta del av kommunens/statens/Telias satsningar.

Anders Fransson

Brantestad

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt