Annons:

Tekniska verken: ”Vi är bekymrade”

Så här ser det ut i Yxern för närvarande. Foto: Tino Åberg

Tekniska verken: ”Vi är bekymrade”

Debatten om Yxern har blossat upp på allvar igen – och läget för sjön är alarmerande. Nedan kan du läsa ett debattinlägg från Tekniska verkens vice VD Klas Gustafsson.

Annons:

Tekniska verken är väl medvetna om de problem som regleringen genom gällande vattendom orsakar för sjön Yxern. Vi har också stor förståelse för den frustration som de närboende känner kring denna fråga och är själva mycket bekymrade över att vattennivån i sjön sjunker trots att vi tappar minsta möjliga flöde som domen tillåter.

Vi har sedan länge aktivt verkat för att gällande vattendom från 1938 ska ändras för att göra det möjligt att tillämpa tappning som är bättre anpassad för dagens förhållanden. Det är inte möjligt att på eget initiativ ändra tappningen utanför vattendomens ramar. Vattendomar är att jämföra med lagstiftning, och fyller en viktig funktion genom att exempelvis säkerställa att ändrad reglering i en sjö inte får negativa konsekvenser genom förändrade flöden i andra delar av ett större vattensystem.

Inte fått något besked

Tyvärr har berörda myndigheter hittills motsatt sig alla förslag till förändringar av gällande dom. Länsstyrelsen i Kalmar har avslagit vår ansökan om att få tappa mindre än vad vattendomen medger och i mark-och miljödomstolen har såväl kommuner som ideella krafter motsatt sig en sådan förändring.

I mars 2015 lämnade Yxerns regleringsföretag tillsammans med Vimmerby och Västerviks kommuner, Länsstyrelsen i Kalmar samt Tekniska verken i Linköping in en skrivelse till Kammarkollegiet om att få till stånd en helt ny vattendom, men inte heller från denna instans har något besked i frågan gått att få.

Alla är överens

I princip är alla intressenter överens om att nuvarande vattendom måste ändras. Meningsskiljaktigheterna handlar istället om hur den bör ändras. Vi är övertygande om att det går att finna en väg framåt som är acceptabel för alla parter, där det går att hitta en balans mellan de olika samhällsintressen som påverkas av problematiken.

Med anledning av detta kommer Tekniska verken i närtid att bjuda in representanter för berörda kommuner, Länsstyrelsen i Kalmar och vattenråd till en diskussion i frågan, som förhoppningsvis kan leda fram till ett långsiktigt hållbart förslag på lösning.

Klas Gustafsson

Vice vd Tekniska verken i Linköping 

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt